Artı Gerçek – Jinnews Haber Müdürü Safiye Alagaş hakkında ‘örgüt üyesi olmak’ suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması, Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Bir yıldır tutuklu olan Alagaş ile avukatı Resul Temur ve Pirozhan Karali, duruşmada hazır bulundu.
Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) üyeleri, Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) Türkiye Temsilcisi Özgür Öğret, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) üyesi Zeynep Gültekin’in yanı sıra çok sayıda gazeteci duruşmayı izledi.
‘SİSTEMİ YARATANLARA DEĞİL TOPLUMA GÖRE HAREKET EDİYORUZ’
Alagaş, savunmasını Kürtçe yaptı. İddianamede kendisine yönelik suçlamaları kabul etmediğini, gazeteci olduğunu ifade eden Alagaş, “Hazırlanan iddianame adete George Orwell’in ‘1984’ü gibi. Bizler bağımsız gazetecileriz. Amacımız karanlıkta bırakılan, üstü örtülen, ihlalleri açığa çıkarıp halka ulaştırmak. Bunun bilincini ve sorumluluğunu taşıyoruz. Gazeteciyim diyen herkesin bu sorumlulukla hareket etmesi gerekir. Yaptığımız haberler, kullandığımız fotoğraflar, kitaplar, haber notları suçlama konusu yapılmış. Burada gazetecilik faaliyeti sorgulanıp suçlanıyor. Bizler sistemi yaratanlara değil topluma göre hareket ediyoruz” diye konuştu.
‘KÜRT GAZETECİLER HER DÖNEM ÖLÜM VE SÜRGÜNE MARUZ KALDI’
Türkiye’de Kürt gazetecilerin gerçeği topluma ulaştırması sebebiyle ölüm ve sürgünlere her dönem maruz kaldığına dikkati çeken Alagaş, “Bizler iktidar yanlısı değiliz, bizler toplumdan yana haber yaparız. Haberlerimizle toplumun vicdanına sesleniriz. Bugün burada sanık sandalyesinde oturuyorsam, bugüne dek Türkiye’deki gazetecilerin görevlerini yerine getirmemiş olmasından kaynaklıdır. Hakkımdaki suçlamaları kabul etmiyorum” dedi.
TAHLİYE KARARI
Savcılık tarafından hazırlanan iddianameyi ve suçlamaları kabul etmediklerini söyleyen avukat Resul Temur ise, müvekkili Alagaş’ın bir yıldır hukuksuz bir şekilde cezaevinde tutulduğunu ifade etti. Müvekkiline dönük suçlamaların gazetecilik faaliyeti olduğunu ve gazeteciliğin suç teşkil edemeyeceğini ifade eden Temur, Alagaş için tahliye talebinde bulundu.
Mahkeme, Alagaş’ın yurt dışı çıkış yasağı ve adli kontrol tedbiri ile tahliyesine karar vererek duruşmayı 9 Kasım’a erteledi. (MA)
Tutuklu gazetecilerin 10 ay sonra hazırlanan iddianamesi kabul edildi
Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***