Artı Gerçek – Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan bir soruşturma kapsamında 25 Nisan’da evlere yapılan baskınlarla gözaltına alınarak tutuklanan Mezopotamya Ajansı (MA) Editörü Abdurrahman Gök hakkında “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla hakkında hazırlanan iddianame, Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianame de Gök’e haberini yaptığı kitaptaki şiir dahi suçlama konusu yapıldı.
YAPTIĞI HABERLER SUÇLAMA KONUSU
14 sayfadan oluşan iddianamenin ilk 3 sayfasında KCK’nin tanımına yer verildi. Sonraki 3 sayfada ise “Etkin pişmanlıktan” faydalanan açık tanık Ümit Akbıyık’ın beyanları yer aldı. Yine Gazeteci Gök’ün, o dönem yeni çıkan Sefkan Kobanê’nin kaleme aldığı Kobanê Direniş Güncesi kitabı, İbrahim Kaya’nın “Uçurum Çiçekleri” adlı kitabının haberleri suçlama konusu yapıldı.
Yine Gök’e isnat edilen suçlardan biri ise Mezopotamya Ajansı’nda “Dağ-ı Devran: Tutkulu bir yolculuğa davet” başlıklı haberde Selahattin Demirtaş’ın Devran ve Leyla kitaplarının Kürtçe çevirisi ile Harun Doğan’n Dağ-ı Devran şiir kitabının tanıtımları yer aldı. Yine haber içerisinde Doğan’ın, “Hüznün soğuk sularıdır uyanık bir ruhun kozası
Bir de enkazın üstünde tutar insanı
Acı bir ikazdır, bir ürperti
Kaç kurtuluş kapısı, kaç halk bahçesi böyle görülür ufukta
Ve kaç enkaz altındadır sevincin budalalığı…” gibi şiirlere yer verilmesi de suçlama konusu yapıldı.
ENGELLİ KISA’NIN ANNESİNE MEKTUBU SUÇLAMA YAPILDI
Gazeteci Gök’ün 70 yaşındaki annesi Elif Kısa’nın 3 Aralık 2020’de tutuklanarak Elbistan E Tipi Kapalı Cezaevine konulan duyma ve konuşma engelli oğlu Ahmet Kısa’nın dönemin Adalet Bakanı Abdullahamit Gül’e gönderdiği mektubu “Ahmet Kısa’dan Adalet Bakanı’na mektup: Hakim diyor ki anan Adalet Bakanı onayıyla ‘yardım yataklık’ yapmış” başlıklı haberi de suçlama konusu yapıldı.
KOBANE VİDEOSU DA İDDİANAMEDE
Gazeteci Gök’ün 2014 yılında IŞİD’in Kobane’ye saldırısı sürecinde haber takibi sırasında çekip youtube kanalında paylaştığı “Kobanê: Ne fîlm e ne belge fîlm e!” başlıklı videonun suç niteliği taşıdığı iddia edildi.
GAZETECİLER ARASI GÖRÜŞME DE SUÇLAMA KONUSU
Yine gazeteci Gök’ün geçtiğimiz yıl tutuklanan o dönem aynı ajansta çalıştığı Mehmet Ali Ertaş ile 2017-2020 yılları arasında yaptığı 208 ve Ömer Çelik ile aynı yıllarda yaptığı 94 görüşme ile yine geçtiğimiz yıl hakkında dava açılan bir gazeteci ile ise yaptığı 1 telefon görüşme trafiği iddianamede yer almadan suçlama konusu yapıldı.
Gök’ün evinde yapılan aramada, el konulan kitaplarda suçlama konusu edindi.
20 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ
Gazetecilik faaliyeti suçlama konusu edinilen iddianamede savcılık, Gök hakkında “örgüt üyesi olmak” iddiası ile 7 yıl 6 aydan 15 yıla ve “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilmesini talep etti.
Gök’ün ilk duruşması ise 14 Eylül’de görülecek. (MA)
Gazeteci Abdurrahman Gök, tutulduğu cezaevinin adresini paylaştı
Saray gazeteciliği, zindan gazeteciliği: Abdurrahman Gök
Gazeteci Abdurrahman Gök, Rojhilat ve İran’dan yazdı: Jin, Jiyan, Azadî nasıl evrensel bir slogana dönüştü?
Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***