RIHA – DTK delegesi olduğu ve çalışmalarına katıldığı gerekçesiyle yargılanan DBP Riha İl Eşbaşkanı Vahit Akgün, 4 yıllık yargılamanın ardından beraat etti.
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Riha İl Eşbaşkanı Vahit Akgün, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) delegesi olduğu ve çalışmalarına katıldığı gerekçesiyle yargılandığı davada 4 yıl sonra beraat etti. “Örgüt üyesi olmak” ile suçlanan Akgün, 9 Ekim 2019 tarihinde 28 siyasetçi ile birlikte gözaltına alındı ve mahkemece 25 kişi ile birlikte tutuklandı.
AİHM HATIRLATMASI
DTK faaliyetleri gerekçe gösterilerek, “Örgüt üyesi olmak” ile suçlanan 28 siyasetçi hakkında hazırlanan iddianame, Urfa 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Davanın 3 Temmuz 2020 tarihinde görülen 6’ncı duruşmasında tahliye edilen Akgün’ün dosyası 8 Haziran 2022’de tefrik edildi. Kararın ardından davanın ilk duruşması bugün Urfa 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Akgün ve avukatı Ali Arslan’ın katıldığı duruşmayı, siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcileri de izledi.
Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada mütalaasını sunan savcı, DTK’nin “Örgütün meclisi” olduğunu iddia etti. Savcı, daha sonra ise delil yetersizliğinden beraat kararı verilmesini talep etti. Mütalaanın ardından konuşan Akgün’ün avukatı Ali Arslan, beraat kararının delil yetersizliğinden değil yüklenen suçun kanunda tanımlanmamasından dolayı verilmesi gerektiğini belirtti.
DTK’nin illegal bir kuruluş olmadığının altını çizen Arslan, “Tamamen yasal çerçevede kurulmuş, bölgede birçok sivil toplum kuruluşunu bünyesinde barındıran, Kürt sorununun demokratik yollarla çözülmesi için çalışmalarını sürdüren bir platformdur. Nitekim dönemin Meclis Başkanı Cemil Çiçek tarafından yeni Anayasa çalışmalarına katılması için kendisine ‘sayın kongre’ hitabıyla davetiye gönderilmiştir” hatırlatmasında bulundu. DTK hakkında Yargıtay tarafından onaylanan kararlara da değinen Arslan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) DTK’yi “Sivil bir oluşum” olarak tanımladığına dikkat çekti. AİHM’in 22 Aralık 2020 tarihli “Selahattin Demirtaş-Türkiye (2) No’lu kararı”nda Türkiye’deki mahkemelerle ilgili “Örgüt üyeliği” suçlamasında sivil ve askeri ayrımı yapmaksızın geniş bir yorumlamada bulunduğunu hatırlatan Aslan, AİHM içtihadı referans alınarak beraat kararı verilmesini talep etti.
Mahkeme heyeti verilen aranın ardından savcılık mütalaasını baz alarak, CMK’nin 223. maddesi 2-e doğrultusunda (delil yetersizliğinden) beraat kararı verdi.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***