Artı Gerçek – Yüzlerce manevi danışmanın okullarda görevlendirilmesiyle gündeme gelen “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum” (ÇEDES) Projesi’ne tepkiler sürüyor.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ve Diyanet’e geniş görev alanları tanımlayan proje protokol kapsamında din görevlilerinin öğrencilere, “Değerler Eğitimi” vermesinin önünü açıyor. Protokol ile ayrıca, Diyanet’in belirlediği görevlilerin veliler ile ayda bir kez bir araya gelebilmesine olanak sağlanıyor.
Projeye göre, Diyanet Gençlik Merkezleri’nde yürütülecek faaliyetlerde görev alacak personeli ve gönüllü öğrenciler il ve ilçe müftülüklerince belirlenecek. Müftülükler, Diyanet Gençlik Merkezleri’nde yürütülecek, “Değerler” temalı etkinliklere en az iki kız, iki erkek olmak üzere gönüllü öğrenciler seçecek.
DİYANET VE KIZILAY ETKİNLİKLERİ DE DAHİL
Proje kapsamında, depremlerden etkilenen kentlerde de ‘özel çalışmalar’ yürütülecek. Deprem bölgelerine yönelik, “Merhamet” ve “Yardımseverlik” temalı çalışmalarda da Diyanet ve MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü aktif rol alacak. Deprem bölgelerindeki öğrencilerin AFAD, Kızılay, Yeşilay ve Diyanet Vakfı’nın çalışmalarında yer almaları sağlanacak. Programın etkinlik havuzunda, “Peygamberimizin hayatından değer örnekleri” gibi etkinlikler de yer alacak.
OKUL DIŞINDA ETKİNLİK
Protokol kapsamında, okul dışındaki mekanlarda da etkinlikler düzenlenebilecek. ÇEDES kapsamındaki kurslar, “İl ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin onay vermesi” halinde protokol taraflarınca sağlanan mekanlarda gerçekleştirilebilecek.
Protokol ile Diyanet İşleri Başkanlığı’na verilen diğer görevlerden bazıları ise şöyle:
- Öğrencilerin moral ve motivasyonlarını artırıcı manevi rehberlik hizmetlerinde bulunmak.
- İl ve ilçe müftülüklerini işbirliği protokolü hakkında bilgilendirmek.
- Değerler kulübü öğrencilerinin Diyanet Gençlik Merkezleri’ne ulaştırılması konusunda sorumlu öğretmenlere destek vermek.
- Diyanet Gençlik Merkezleri’nin yapacağı kültür şenliklerine personel desteği sağlamak.
KAYNAKLAR DİNİ EĞİTİME
BirGün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre, MEB’in 2012-2022 döneminde okul inşaatlarına harcadığı paranın detayları da kaynakların büyük oranda dini eğitim için harcandığını ortaya çıktı. Buna göre, 2012 ve 2022 yıllarını da kapsayan 10 yılda fen lisesi inşaatları için 25 milyon TL, Anadolu lisesi inşaatları için 68,8 milyon TL harcayan bakanlık, imam hatip lisesi ve uygulama atölyesi inşaatları için ise toplam 128,5 milyon TL harcadı.
2023 itibarıyla 4 bin 414’e yükselen Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’ne bağlı okul sayısı da mevcut tabloyu ortaya koydu. Dini eğitim yapan okul sayısındaki artış ile beraber, öğrenci sayısı da 1 milyon 200 bine yükseldi.
Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’ne bağlı okullarda öğrenim gören öğrenci başına düşen bütçe 17 bin 259 TL olarak kaydedildi. Öğrenci ve veli tercihinin yoğunlaştığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü’ne bağlı 9 bin 194 okulda öğrenim gören 6 milyon öğrenci için öğrenci başına ayrılan bütçe ise 4 bin 916 TL’de kaldı.
Eğitimde, ‘dini eğitim’in ağırlığının artmasıyla 2014 yılında 2,7 milyar TL harcayan Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün harcaması da 2022 yılında 20,6 milyar TL’ye çıktı. (Kaynak)
Eğitim-İş, ‘okullarda imam’ protokolünün iptali için dava açtı
Ankara’da ‘okullarda imam’ protestosu: ‘Tarikatler ellerini ovuşturarak bekliyor’
Okullara imam gönderilmesi Meclis gündeminde: ‘Bilimsellikten tamamen uzak’
Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***