– Kanada Senatosu, Google ve Meta’ya, platformlarında paylaştıkları haberler için medya kuruluşlarına ödeme yapma zorunluluğu getiren yasa tasarısını onayladı. ‘Çevrimiçi Haber Yasası’ söz konusu şirketlere haber kuruluşlarıyla ticari anlaşmalar imzalama ve içerikler için ödeme yapma zorunluluğu getiriyor. Tasarının, 3. Charles’ın onayıyla yasalaşması ve altı ay içinde yürürlüğe girmesi bekleniyor.
META YASAYI BEKLEMEDEN HABERLERE ERİŞİMİ SONLANDIRACAK
Meta ve Google, bir süredir hizmet sundukları Kanadalıların uygulamalar üzerinden habere erişimini sınırlandırmaya ilişkin testler yürütüyordu. Kanada’da Başbakanı Justin Trudeau’nun kabinesi ile ABD’de bulunan Silikon Vadisi’ndeki teknoloji devleri arasındaki gerilimi artırması beklenen yasayla ilgili açıklama yapan Meta, “Platformlarındaki haberleri Kanadalı tüketicilerle kısıtlamaya başlayacağını” duyurdu. Açıklamada, yasa tasarısı yürürlüğe girmeden önce Kanada’daki tüm kullanıcılar için Facebook ve Instagram’da haber erişiminin sona ereceği belirtildi.
‘GERÇEKLERİ GÖRMEZDEN GELEN KUSURLU BİR MEVZUAT’
Reuters ajansına açıklama yapan bir Meta sözcüsü, “Bizi göndermediğimiz bağlantılar veya içerikler için ödeme yapmaya zorlayan ve insanların büyük çoğunluğunun platformlarımızı kullanmasının nedeni olmayan bir yasal çerçeve ne sürdürülebilir ne de uygulanabilir” dedi. Sözcü, söz konusu yasayı “Platformlarımızın nasıl çalıştığına dair gerçekleri görmezden gelen temelde kusurlu mevzuat” diye nitelendirdi.
GOOGLE: UYGULANAMAZ
Google da benzer bir açıklama yaparak tasarıyı mevcut haliyle ‘uygulanamaz’ diye nitelendirdi. Şirket, “Çözüme giden bir yol bulmak için Kanada hükümetiyle birlikte çalışmaya istekli olduklarını” da ekledi. Şirket, haberlerde yapılan değişikliklerin Kanadalı kullanıcılar için diğer hizmetler üzerinde bir etkisi olmayacağını söyledi.
MEDYA KURULUŞLARINA YILDA 250 MİLYON DOLAR GELİR SAĞLAYABİLİR
Kanada hükümeti, Çevrimiçi Haber Yasası’nın “Kanada dijital haber pazarında adaleti artırmak” ve rekabet hâlindeki den haber kuruluşlarının platformlarda paylaşılan haberler ve bağlantılar için “adil bir geliri güvence altına almasına” izin vermek için gerekli olduğunu öne sürüyor. Medya kuruluşları tasarının kabulünü olumlu karşılayarak sektörde adil bir paylaşım yapılması için ön açacağı yorumunda bulundu. Tasarının bağımsız bir parlamento bütçe gözlemcisi tarafından yapılan bir analizi, haber kuruluşlarının dijital platformlardan yılda yaklaşık 250 milyon dolar (yaklaşık 6 milyar 250 milyon Türk Lirası) gelir elde edebileceğini öngörmüştü. (DIŞ HABERLER)
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***