TBMM’de 15 sandalye sahibi Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi ile 10 sandalye sahibi Gelecek Partisi’nce ortak grup kurulabilmesi konusunda gözler Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu’nun ikili görüşmesine çevrildi.
Türkiye’nin 28. Dönem TBMM Genel Seçimi için sandığa gittiği 14 Mayıs öncesinde Nisan ayı başında Millet İttifakı çatısı altında “ittifak içinde ittifak” modelinde uzlaşma sağlayamamış partiler arasında grup görüşmeleri yapılması sözkonusuydu. Bu kapsamda Saadet Partisi, DEVA Partisi ile Gelecek Partisi arasında grup kurulması konusunda müzakereler yürütüldü.
İlk açıklamasında Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, grup kurmaya sıcak baktığını söylemişti. Ancak Saadet Partisi’nin, kendi logosuyla varlığını Milli Görüş’ün mirasçısı görme iddiasıyla şu noktada grup kurulmasına katılmama kararı aldığı öğrenildi.
Geçen dönem CHP listesinden sadece 2 milletvekiliyle temsil edilmiş Saadet Partisi ise, bu dönem yine CHP listesinden ancak bu sefer 10 milletvekili temsili şansını yakaladı. Saadet Partisi’nin tek başına DEVA Partisi veya Gelecek Partisi’ne destek kararı alması grup kurulmasını sağlamaya yetecekti.
CHP’nin milletvekili aday listesinde yer alarak 28. Dönem Meclis’te 1 Haziran günkü yemin töreni itibariyle temsil edilmekte olan DEVA Partisi ile Gelecek Partisi, muhalefet grubu oluşturma arayışında son aşamaya geldi. Kurmaylar arasında müzakere sonrasında bugün akşam DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ile Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun ikili görüşme yapması bekleniyor. Liderler TBMM’de iki parti üyesi milletvekillerince ortak parti grubu kurulmasını konuşacak.
DEVA Partisi ile Gelecek Partisi tarafından bir siyasi parti logosu altında ortak grup kurulması halinde ilgili parti açısından daha fazla söz alma ve komisyonlarda temsil edilme hakkı olacak.
VOA Türkçe’nin edindiği bilgilere göre; kurmaylar düzeyinde iki parti arasında gerekli yakınlaşma sağlandı. Ancak liderler düzeyinde örneğin TBMM’de Grup Başkanı düzeyinde hangi liderin temsil edileceği meselesi “sıkıntılı” olarak yorumlandı.
DEVA Partisi cephesinde “organik birliktelik” talep edildiği dolayısıyla ortaklaşa grup kurulmasından öte partileri birleştirmek gerektiği görüşü var. Bu konuda bir üst düzey kurmay, “Grup kurulması Meclis işleyişinde etkili muhalefet açısından önemli ama esas mesele DEVA Partisi ile Gelecek Partisi seçmen tabanları ve kadroları çok yakın, benzer iken neden ayrı kalmaya devam edeceksiniz sorusu soruluyor. Bu soruya birleşemeyiz şeklinde yanıt verilmesi artık 14 Mayıs seçim sonuçlarını dikkate aldığımızda çok zor. Ama liderler düzeyinde uzlaşma sağlanması gerekiyor” görüşünü aktardı.
Gelecek Partisi cephesinde ise “önce grup kurulmalı, birleşme için erken” görüşü var. Bu konuda bir üst düzey kurmay, “Birleşme adımı için erken ama TBMM’de grup kurmamız şart. Bunu yapabileceğimizi düşünüyoruz. Güçlü muhalefeti birlikte yapabileceğimize inanıyoruz” ifadesini kullandı.
Her iki partideki kurmaylarda ayrıca “Eski AK Partili’ler olarak AK Parti’ye en iyi muhalefeti de bizler yapabiliriz. Grup kurulmasıyla sözümüz ağırlık kazanacak” yönünde görüş birliği de sözkonusu.