ÖLÜMÜ VE SONRASI
24 Ocak 1962 yılında İstanbul’da vefat eden sanatçının sağlığında yayımlatamadığı birçok çalışması ölümünü takip eden yıllarda teker teker yayımlanmıştır.
1970’li yıllardan sonra Tanpınar’a artan ilgiyle onun hayatı, hatıraları, kişiliği ve eserlerindeki başlıca tema ve fikirleri üzerine çok sayıda eser ve makale yazılmış, tezler hazırlanmıştır.
Abdullah Uçman ile Handan İnci’nin hazırladığı “Bir Gül Bu Karanlıklarda: Tanpınar Üzerine Yazılar” başlıklı derleme, Ahmet Hamdi Tanpınar hakkında 2007’ye kadar yayımlanmış 855 yazı ile 27 kitabın ayrıntılı bibliyografyasını ve aralarından seçilmiş 110 yazının metnini bir araya getirmektedir.
Bunlar dışında yazar Enis Batur da 1992 yılında ‘Ahmet Hamdi Tanpınar’dan Seçmeler’ adlı bir kitap hazırlamıştır. 1998 yılında da Canan Yücel Eronat tarafından hazırlanan ‘Tanpınar’dan Hasan Âli Yücel’e Mektuplar’ kitaplaştı.
Tanpınar’ın önceki kitaplara girmemiş yazıları ve söyleşileri ise ‘Mücevherlerin Sırrı’ adı altında toplanarak yayımlandı. 1953 yılında yazmaya başladığı ve 1962 yılında vefatına kadar tuttuğu notlar, 2007’de ‘Günlüklerin Işığında Tanpınar’la Baş başa’ başlığıyla yayımlanmıştır.
Canan Yücel Eronat, “Tanpınar’dan Hasan Âli Yücel’e Mektuplar”ı hazırladı. Alpay Kabacalı, “Bedrettin Tuncel’e Mektuplar” başlığıyla 7 mektubu derledi.
Ahmet Hamdi Tanpınar’ın günlükleri de İnci Enginün ile Zeynep Kerman tarafından gerekli notlar ve açıklamalarla birlikte “Günlüklerin Işığında Tanpınar’la Baş başa” adı altında toplandı. Öğrencilerinin tuttuğu ders notları “Edebiyat Dersleri” ve “Tanpınar’dan Yeni Ders Notları” ismiyle basıldı. (KÜLTÜR SANAT)
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***