Yunanistan’da seçim sistemi nasıl işliyor?
Yunanistan’da genel seçimler sonucunda mecliste 151 sandalyeyi kazanan parti tek başına iktidar olurken, hiçbir partinin bu sayıya ulaşamaması halinde Cumhurbaşkanı en çok oyu alan parti liderini hükümeti kurmak üzere görevlendirecek.
Hükümet kurulamazsa Cumhurbaşkanı sırayla en çok oy olan ikinci ve üçüncü parti liderlerine görevi verecek. Liderlerin hükümeti kurmaları için üçer günlük süreleri olacak.
Bu aşamada da hükümet kurulamazsa Cumhurbaşkanı tüm siyasi parti liderlerini bir araya getirecek. Bu süreçte de başarısız olunması halinde, tüm partilerin katılımıyla kurulacak geçici bir hükümetle, seçmenler haziran ayında yeniden sandığa gidecek.
İkinci tur yerine “tekrar” olarak adlandırılan bu seçimde, ilk seçimde alınan oy oranına bakılmaksızın tüm parti ve bağımsız adaylar bir kez daha oy pusulalarındaki yerlerini alacak.
Seçimlerin “tekrar” edilmesi halinde “bonus” milletvekilliği uygulanacak. Buna göre, oy oranı yüzde 25 ve üzeri olmak kaydıyla birinci partiye 20 bonus milletvekilliği verilecek.
Siyasi partilerin parlamentoya üye sokabilmeleri için en az yüzde 3 oy oranında oy almaları gerekiyor.
Anket şirketlerine göre, siyasi partilerden birinin, parlamentoda çoğunluğu sağlayabilmesi için oyların yüzde 46’sını alması şart. Aksi takdirde hiçbir partinin çoğunluğu sağlaması mümkün gözükmüyor.
Anketlere göre, üç parti de bu orana ulaşamayacağı ve yine üç parti birlikte koalisyona gitme konusunda istekli olmadıklarını açıkladığından seçim sonucunda yeni bir belirsizliğin çıkacağına kesin gözüyle bakılıyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***