Yargıtay’ın, 14 Mayıs seçimlerine 6 gün kala 17 Aralık yolsuzluk soruşturmasını yürüten polis şefleri Yakup Saygılı, Kazım Aksoy, Yasin Topçu ve Mustafa Demirhan’ın aralarında olduğu polislere verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarını onadığı ortaya çıktı. Polislerin bazılarının avukatlığını yapan Sümeyra Bulduk, Yargıtay 3.Ceza Dairesince yazılan 773 sayfalık kararın her bir sayfasının ‘çöp’ niteliğinde olduğunu söyledi: “Karar kime neyin ispatı bilinmez! Ancak değil 773 sayfada 773 bin sayfada dahi gizlenemeyecek bir suç var ortada. Ak da belli kara da. Dolayısıyla biz o beraat kararlarını adil yargılayan mahkemelerde elbet alacağız.”
Bold Medya’dan Orhan Kaya’nın özel haberine göre Yargıtay 3. Czea Dairesi, İran’lı iş insanı Reza Zarrab, AKP’li bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar’ın merkezinde olduğu 17 Aralık yolsuzluk soruşturmasını yürüten polislere açılan davada verilen cezaları onadı.
Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, 17-25 Aralık sürecinde kendisiyle ilgili hazırlanan dosyalar için itiraf niteliğinde açıklamalar yapmıştı. 31 Ağustos 2021’deki açıklamasında Bayraktar, “Benim dosyamda ne varsa, hem tapeler doğrudur hem teknik takip doğrudur hem de benim telefon konuşmalarım A’dan Z’ye kadar doğrudur. Benim dosyamda hırsızlık yok, görevi kötüye kullanma var. ‘Reis’, Sayın Cumhurbaşkanım beni hırsız çuvalının içine koydu ve attı.” dedi.
Yargıtay 3. Ceza Dairesi, asrın yolsuzluk soruşturması 17 Aralık’ta usulsüzlükler yaptıkları gerekçesiyle 61 sanık hakkında verilen hapis cezaları ile beraat hükümlerini yerinde buldu. Mahkeme, 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasında görev alan eski emniyet müdürleri Yakub Saygılı, Kazım Aksoy, Yasin Topçu, Nazmi Ardıç ile emniyet amirleri ve polisler İbrahim Şener, Mehmet Akif Üner, Arif İbiş, İsmail Arpacı, Mustafa Demirhan, Mehmet Sait Sevinç, Ahmet Kalender, Ahmet Üzümcü, Ayhan Arıkanoğlu, Duran Denizci ve Adem Atik’in “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasına karar vermişti.
Cezaların tamamı onandı demek teknik olarak hatalı olur. Yargıtay 3.Ceza Dairesince 773 sayfalık ilam 8 Mayıs 2023 tarihinde yazılmış. Seçime 6 gün kala, yolsuzluk meselesinin bu denli gündem olduğu bir haftada verilen karar oldukça manidar tabiiki. https://t.co/qylYa45js4
— Sumeyra Bulduk (@sumeyrabulduk) May 11, 2023
Bazı polis memurlarının avukatlığını yapan Sümeyra Bulduk, Yargıtay’ın kararıyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Bulduk, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda şu ifadeleri kullandı:
- Cezaların tamamı onandı demek teknik olarak hatalı olur. Yargıtay 3.Ceza Dairesince 773 sayfalık ilam 8 Mayıs 2023 tarihinde yazılmış. Seçime 6 gün kala, yolsuzluk meselesinin bu denli gündem olduğu bir haftada verilen karar oldukça manidar tabiiki.
- 773sayfalık kararın her bir sayfası çöp niteliğinde. Daire,17Aralık davasına ilişkin incelemesini yaparken bol bol 25Aralık davasına atıf yapmış. Esasa ilişkin olarak;sanıkların hükümete darbe saikiyle hareket ettiklerine,amaçlarının kişi ve kurumları itibarsızlaştırmak olduğuna, “hukuki kılıf” altında yakalama ve göz altı işlemlerinin cebir ve şiddete matuf icrai hareket boyutuna ulaştığına ve dolayısıyla anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs ettiklerinin kabulünde isabetsizlik olmadığına karar vermiş.
- Kolluk soruşturmasını cebir ve şiddet olarak nitelendirmekten de hiç çekinmemiş. Buna karşın, yapılan incelemede sanıkları ayırarak, Organize Şube polisleri hakkında verilen hükümleri onarken, Mali Şube polisleri hakkında verilen hükümlerin; 25 Aralık davasında da aynı “mağdur”lara karşı, aynı fiiller kapsamında yapılan yargılamada verilmiş bir ceza olduğundan ve dolayısıyla non bis in idem gereği davanın reddi yerine ceza verilmesi usulen hatalı olduğundan bozulması yönünde karar verilmiş.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***