WAN– 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı nedeniyle Wan’da gerçekleştirilen açıklamada, Kürtçe’ye sahip çıkılması çağrısı yapılarak, “Kürtçe kırmızı çizgimizdir” denildi.
Wan’da bulunan çok sayıda kurum 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı nedeniyle bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Dil, Kültür ve Sanat Araştırmaları Merkezi (ARSİSA) önünde yapılan basın açıklamasını ARSÎSA çalışanı Evîndar Bulut okudu. Dilin halklar için var olma nedeni olduğunu belirten Bulut, “ İnkar edilen tüm halklar gibi Kürt halkının varlık nedeni de dilidir. Biz Kürtler bu gerçeği iyi bilmeli ve dilimiz konusundaki duyarlılığı bu şekilde yaratmalıyız. Bütün dünya halkları dillerini korumak ve geliştirmek için büyük bir çaba sarf etmekte; kendi dillerini dünyanın dili yapmak için mücadele etmekteler. Ancak insanlığın en kadim dili olan Kürtçe maalesef yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır” dedi.
‘DİLİMİZİ YOK ETMEK İÇİN YÜZYILLIK BİR POLİTİKA VAR’
İktidarların Kürt halkının dilini, hafızasını, kültür, tarih ve dilini yok etmek için yüzyıllardır çok farklı politikalar yürüttüğünü ifade eden Bulut, “Kürtleri imha, saldırı, sürgün ve katliamla yok edemeyen iktidarlar, bugün özel savaş yöntemleri ve politikalarıyla Kürtleri dilinden ve tüm değerlerinden uzaklaştırmak ve yabancılaştırmak istiyorlar. Bu durum bugün bile Kürdistan’da ve Kürtlerin olduğu her yerde farklı şekillerde devam ediyor. Buna karşı Kürtler büyük bir mücadele vererek dillerine sahip çıkıyorlar. Bu nedenle dilimize daha fazla sahip çıkmalı, dilimizi koruma ve geliştirme mücadelesini her yerde yükseltmeli, bunun öncülüğünü yapmalıyız. Dilimizi her alanda geliştirmeli, güçlendirmeli ve resmi dil, yaşam dili, toplum dili, eğitim, bilim, felsefe, sanat, kültür ve edebiyat dili haline getirip tüm Kürdistan’a yaymalıyız” diye konuştu.
‘KÜRTÇE KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR’
Kürtçe’nin Kürtlerin kırmızı çizgisi olduğunu belirten Bulut, “Bu nedenle tüm Kürt hareketleri, partileri, kurumları ve çevreleri seferberlik ruhuyla Kürtçe mücadelesini güçlendirmeli, mücadelesini Kürtçe yürütmeli, çocukları, gençleri, yeni nesilleri kendi dillerinin bilinciyle büyütmelidir”dedi.
Açıklama “Zimanê me rûmeta me ye” sloganlarıyla son buldu.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***