ENSAR NUR,TR724 HABER
Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunu takip eden uluslararası gözlemciler ilk bulgularını açıkladı. Birinci turun ardından da dile getirildiği gibi, heyete göre rekabet devam etse de demokratik seçimler için uygun koşullar sağlanamadı.
AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi (ODIHR), AGİT Parlamenter Asamblesi (AGİT PA) ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nden (AKPM) oluşan ortak heyet, bugün ilk bulgularını kamuoyu ile paylaştı.
Heyet başkanı Farah Karimi, “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu net bir galiple sonuçlanmıştır. Bununla birlikte, bu ikinci tur da birçok açıdan demokratik seçimlerin yapılması için gerekli koşulları sağlamayan bir ortamda gerçekleşmiştir.” dedi.
Uluslararası gözlemciler yaptıkları açıklamada, medyanın önyargılı tutumunun ve ifade özgürlüğüne yönelik süregelen kısıtlamaların eşit olmayan bir oyun alanı yarattığını ve iktidarın haksız bir avantaj elde etmesine katkıda bulunduğunu belirttiler.
Kamu kaynaklarının kampanya amacıyla kullanılmaya devam edilmesinin, ilk turda olduğu gibi ikinci turda da iktidara haksız bir avantaj sağladığına dikkat çekildi.
Heyete göre, birinci turun ardından YSK kesin sonuçları açıklamadan önce her sandığa ait ayrı sonuçları yayınlamadı ve birleştirme tutanaklarının tutarsız olduğu yönündeki iddialara yönelik kamuoyu endişelerini giderme fırsatını kaçırdı. Bu adımlar neticesinde sonuçların açıklanmasında şeffaflık sekteye uğradı ve seçmenler süreç ile ilgili bilgilendirilemedi.
Aynı zamanda gözlemciler, birçok yayın kuruluşunun kampanyayı tarafsız bir şekilde yayınlama ve iki cumhurbaşkanı adayı için eşit fırsatlar sunma konusundaki yasal yükümlülüğünü yerine getirmediğini, kamu yayıncısının önemli ölçüde görevdeki kişiyi desteklediğini ve çok sayıda özel medya kuruluşunda da benzer bir önyargı olduğunu kaydetti.
ODIHR seçim gözlem heyeti başkanı Büyükelçi Jan Petersen, “Seçmenlerin seçim günü siyasi alternatifler arasında gerçek bir seçim yapmış olmaları doğru ve olumludur. Ancak seçim idaresinin şeffaf olmaması nedeniyle seçmenler yeterince bilgilendirilmedi ve medyada dengeli haberlerin yer almaması endişe vericiydi. Genel olarak eşit olmayan oyun alanına katkıda bulunan bu durum, kesinlikle bu seçimin en büyük eksikliklerinden biriydi” ifadelerini kullandı.
Türkiye’deki cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turuna yönelik uluslararası gözlem heyeti 31 ülkeden toplam 232 gözlemciden oluştu.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***