– Yarın yapılacak seçimlere saatler kala dünya basını da Türkiye’deki gelişmeleri yakından takip ediyor. İngiliz The Guardian gazetesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim kampanyası boyunca LGBTİ+ karşıtı söylemlerini mercek altına alarak Türkiye’deki LGBTİ+ hakları ve mücadelesiyle ilgili bir makale yayımladı.
ERDOĞAN’IN OLASI ZAFERİ KÜLTÜR ÇATIŞMASINI KÖRÜKLEYEBİLİR
Gazete, ‘LGBT’ye karşıyız’: Erdoğan, kritik Türkiye seçimleri öncesinde eşcinsel ve transları hedef alıyor’ başlıklı makalesinde, Erdoğan’ın Giresun’da düzenlediği seçim mitinginde sarf ettiği sözlere yer verdi. “Biz LGBT’ye karşıyız” diyen Erdoğan’ın sözlerini hatırlatan gazete mitingde “Aile bizim için kutsaldır – güçlü bir aile, güçlü bir ulus demektir.” sözleriyle Erdoğan’ın İstanbul Sözleşmesi’nden çektiği Türkiye’de kadın ve queer hakları için mücadele eden gruplara baskı uyguladığını yazdı. Türkiye’deki pek çok kadın ve LGBTİ+ için yaklaşan seçimlerin önemine dikkat çeken gazete, Türkiye’de yaşayan LGBTİ+’ların Erdoğan’ın olası bir seçim zaferinin farklı olan herkesi baskı altına alan bir kültür çatışmasını körükleyeceği endişesi taşıdığını yazdı.
Yarın yapılacak seçimlerde kadın ve LGBTİ+ hakları da oylamaya konu olacak yorumunu yapan gazete, kadın ve LGBTİ+ hakları için mücadele eden kişi ve kurumların görüşlerine yer verdi.
TÜRKİYE’DE LGBTİ+ HAKLARI İNSAN HAKKI OLARAK GÖRÜLMÜYOR
Gazeteye konuşan LGBTİ+ hakları grubu SPoD’dan (Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği) Zarife Akbulut, “Bizim için bu seçim kritik” diedi.. “LGBTİ+ hakları, değişen dünyada insan hakları olarak görülüyor ama Türkiye’de böyle bir bakış açısı yok” diyen Akbulut, “Olası bir Erdoğan zaferinin, cumhurbaşkanının kampanyasında sarf ettiği nefret söylemlerini politikaya dönüştürme ve başta örgütlenme hakkı olmak üzere eşcinsel haklarına yönelik saldırıları meşrulaştırma riskini taşıdığını” dile getirdi.
HİÇBİR PARTİ SEÇİM LİSTELERİNDE CİNSİYET EŞİTLİĞİ SAĞLAMADI
Muhalefetin kadın ve LGBTİ+ adaylar konusundaki tutumuna da değinen Guardian, ” Muhalefetin kadın ve LGBTİ+’lerin temsili konusunda kat etmesi gereken çok yol olduğu yorumuna” yer verdi. Gazete, “İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener hariç, muhalefetin üst düzey liderlik pozisyonlarında kadınlara nadiren rastlandığını” yazdı.
Akşener’in Türkiye’nin İstanbul sözleşmesine geri dönmesi gerektiğinden açıkça söz ettiğini ancak eşcinsel hakları konusunda daha temkinli davrandığını yazan Guardian, Feminist bir koalisyon diye nitelediği Eşitlik İçin Kadın Platformu’nun (EŞİK), “Sol partilerin kadın aday gösterme olasılığının çok daha yüksek olduğunu ancak hiçbir partinin seçim listelerinde cinsiyet eşitliğini sağlamadığı” tespitini sayfalarına taşıdı. Gazete EŞİK’in, 600 sandalyeli parlamentoda 117 kadın vekil seçileceği tahminine de yer vererek, kadınların temsilinin yüzde 20’nin altında kalacağına dikkat çekti. (DIŞ HABERLER)
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***