ANKARA – Türkiye ekonomisini patlayan lastiğin yamalanmasına benzeten ekonomist Ahmet Şahinöz, “Faiz neden, enflasyon sonuç politikası uygulanmaya devam ederse Türkiye ekonomisi yakın gelecekte bir yerde patlak verecektir” dedi.
Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerin gerçekleştiği 14 Mayıs’ın ardından Kredi Risk Primi’nin (CDS) artması ve belirsizlik borsada düşüşlere sebep oldu. Merkez Bankası’nın (MB) döviz talebini azaltmaya yönelik döviz alım limiti koyması, esnek hesap limitini düşürme ve kredi kartından nakit avans çekme limiti koydu. MB bir sonraki gün kredi kartından nakit avans çekme limiti kararından vazgeçmesine rağmen birçok banka bu kararı tanımayarak kredi kartından nakit çekmek isteyen vatandaşları 5 bin lira ile sınırlandırdı.
MB ve bankaların politikalarını ekonomist Ahmet Şahinöz değerlendirdi.
‘DOLAR BUGÜN 25-30 TL OLMALI’
Geçtiğimiz yıldan itibaren faizlerin düşürülmesiyle döviz kurunun arttığını kaydeden Şahinöz, “İnsanlar satın alma güçlerini koruyabilmek için dövize altına yönelmişlerdir. Düşük faiz politikası uygulanan her yerde bu görülür. Bu o kadar yükselmiştir ki buna çare olarak kur korumalı mevduat sistemini getirmiştir. Nitekim bir yılda merkez bankası ve hazine 200 milyar liralık bir aktarım yapmıştır bu hesaplara. Fakat bu da yetmemiştir. Çünkü merkez bankası arka kapıdan döviz satarak döviz kurlarındaki yükselişi engellemiştir. Bugün 25-30 TL olması gereken dolar 20 TL’nin altında tutulmaya çalışılmaktadır. Bunun için insanlar TL’yi yeniden dövize dönüştürmek için harekete geçmişlerdir” dedi.
‘BANKALAR SINIRLANDIRMAK ZORUNDA’
Faizlerin düşük olmasından dolayı vatandaşların bankalardan kredi ve kredi kartlarından nakit avans çekerek döviz ve altın aldığına dikkat çeken Şahinöz, “Merkez bankasının o avansları yasaklamasının nedeni bu. Sonradan seçime çok az bir süre kaldığı için halkın üzerinde ekonomi politikası olarak olumsuz bir etkiyi engellemek için bu nakit avanslara getirilen yasakları kaldırmışlardır. Ama bankalar zorunlu olarak yoğun para çekimini engellemek için nakit avansı sınırladılar. Çünkü banka bu faizlerle zarar ediyor” diye belirtti.
‘TÜRKİYE EKONOMİSİ PATLAYAN LASTİK GİBİ’
Türkiye ekonomisindeki politikaları patlayan bir tekerleğe yama yapmaya benzeten Şahinöz, şunları söyledi: “Eskiden toplar ya da bisikletin lastiği patlardı, onlara sürekli yama yapılırdı. Ama o yamalar bir gün tutmaz duruma gelince de iyice lastik parçalanırdı. Türkiye ekonomisini de buna benzetebilirsiniz. Şu an yamalama aşamasındayız. Eğer yüksek enflasyon, düşük faiz politikaları, faiz neden enflasyon sonuç politikası uygulanmaya devam ederse Türkiye ekonomisi yakın bir gelecekte artık yama tutmayacak duruma gelecek ve bir yerden patlak verecektir. Türkiye umarım aklını başına alır. Derin bir krize girmeden bu yanlış tutarsız politikalardan döner.”
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***