Diyarbakır’da bulunan sağlık örgütleri tarafından yapılan ortak açıklamada, sağlık çalışanlarından yana olan partilere oy verilmesi çağrısı yapıldı. Daha sonra VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan sağlık örgütlerinin temsilcileri, yeni seçilecek milletvekillerinden, ekonomik şartlar, özlük haklarında iyileşme ve şiddetin önlenmesini istedi.
Sağlık örgütleri adına ortak açıklamayı okuyan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, Türkiye’nin tarihi bir yol ayırımında olduğuna vurgu yaptı. İktidarın bütün muhalif odaklara yönelik baskı uyguladığını savunan Turan, “Kaba ve şiddet içeren dili, baskı aracı ve ideolojik aygıt olarak kullanmaktan imtina etmediği, dini değerlerin kullanıldığı, ötekileştirici, dışlayıcı yaklaşımlar görülmektedir. Siyasal partilerin parasal kaynakları bakımından eşitsizlik, muhaliflere yönelik zorlaştırıcı düzenlemeler, medyanın orantısız kullanımı ve kaynakların şeffaf olmaması, kamu olanaklarının iktidardan yana kullanımı, tüm seçimlerde olduğu gibi bu seçimde de önemli bir sorun olmaya devam etmektedir” dedi.
Turan seçmenlere çağrı yaparak, oy kullanırken şu talepleri dikkate almalarını istedi:
“-Oyumuza sahip çıkalım. Oyumuzu demokrasiden, barıştan, emekten, sağlıktan ve özgürlükten yana kullanalım.
-Sağlıklı bir seçim ortamı sağlamak açısından bütün yetkiler elinde olmasına rağmen tutum almayan anlayışları oylarınızla mahkûm edelim.
-Oyumuzu kışkırtılmış sağlık talebini yaratan, hastayı tüketici/müşteri sayan politikalara son verecek, hastalara yeterli süre ayıracak düzenlemelerle, niteliği önceleyen çalışma koşulları sağlayacak sağlık politikalarına sahip partilerden/ittifaklardan yana kullanalım.
-Tercihimizi çalışanlarının değerini bilen, hakları için mücadele eden, örgütlenmenin önünü açan ve mesleklerimizi piyasaya düşmekten kurtarıp onurumuzla yapacağımız koşulları sağlayacak anlayışlardan yana kullanalım.
-Oyumuzu kamusal bir sağlık hizmeti için sağlığa ayrılan bütün kaynakların kamu sağlık hizmetlerine ayırmayı vadedenlerden yana kullanalım.
-Tercihimizi herkes için eşit, ulaşılabilir, nitelikli, parasız ve anadilinde sağlık talep edenlerden yana kullanalım.”
Sağlık çalışanları seçimlerden ne bekliyor?
Açıklamanın ardından VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan sağlık örgütlerinin temsilcileri seçim sonrasına ilişkin beklentilerini dile getirdi. Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, hem özlük haklarının iyileştirilmesini hem de sağlığın şiddetten arındırılmasını istedi.
Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Baran ise sağlık çalışanlarını itibarsızlaştıran politikalardan vazgeçilmesi çağrısı yaptı. Sorunun sadece ekonomik olmadığını vurgulayan Baran, “Toplum ve sağlık çalışanları arasındaki uçurumun ya da karşıtlığı bertaraf edecek politikaların getirilmesini talep ediyoruz. Sağlık emekçilerinin insanca bir yaşamı sürdürmesinin temel koşullarının hem ekonomik hem de çalışma şartları olarak hem de özlük hakları adına yere getirilmesini bekliyoruz. Elbette bütün bunların topyekûn demokrasi kültürü olmadan olmayacağını biliyoruz. Salt ekonomik bir durum olarak değil aynı zamanda sosyal ve politik olarak iyilik halini düşünen politikaların yerine getirilmesini talep ediyoruz” dedi.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şube Eş Başkanı Şiyar Güldiken ise hem ekonomik şartların düzeltilmesini hem de şiddetin sona erdirilmesini istedi. Sağlık çalışanlarına ilişkin politikaların açıklanması çağrısı yapan Güldiken şunları söyledi: “Sağlık çalışanlarının hem çalışma koşulları hem özlük hakları hem ekonomik koşullarının, yeni gelen hükümet tarafından iyileştirilmesi ama bunun bugünden itibaren ifade edilmesi gerekiyor. Belki de bir mutabakatla ifade edilmesi gerekiyor. Yüz günlük ya da bir yıllık eylem planları şeklinde bunları ifade edilmesi gerekiyor ki biz de Türkiye’de bir milyondan fazla olan sağlık emekçisinin oyunun rengini belli edelim. Sağlıkta şiddetin sona ermesinin en temel argümanı şudur siyasetteki şiddet dilinin tamamen ortadan kaldırılması gerekir ki biz onun izdüşümü olan sağlıkta şiddeti sonlandırmış olalım”