– ABD merkezli Politico dergisinin internet sitesinde 14 Mayıs’ta yapılan milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk tur sonuçlarına ilişkin bir analiz yayınlandı. ‘Avrupa, Türkiye ile ilişkilerde ne istediğine dikkat etmeli’ başlıklı analizde, Avrupa’nın esasen Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliğine yönelik bir politikasının olmadığına dikkat çekilirken 28 Mayıs’ta yapılacak ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimlerinde “Erdoğan’ın kazanmasının Avrupa Birliği’nde bazılarının rahat bir nefes almasını sağlayacağı” yorumu yapıldı.
KILIÇDAROĞLU’NUN MÜZAKERELERİ YENİDEN BAŞLATMAK İSTEMESİ ZORLAYABİLİR
Analizde, “Hem Brüksel’de hem de diğer AB başkentlerinde, Kılıçdaroğlu liderliğindeki Türkiye’nin AB ile ilişkisini yeniden tanımlamaya ve niteliksel olarak ilerletmeye çalışacağına dair endişeler artıyordu” ifadelerine yer verildi. Dergi, Kılıçdaroğlu’nun uzun zamandır rafa kalkmış gibi görünen katılım müzakerelerini yeniden başlatmak ve Gümrük Birliği Anlaşması’nın gözden geçirilmesi için AB’ye başvurması olasılığına ilişkin değerlendirmelere yer verdi.
Aralık’ta yapılacak AB zirvesinde Ukrayna’nın AB’ye katılım müzakerelerini başlatılabileceğini hatırlatan dergi, üye ülkelerin başkentlerinde Ukrayna’nın katılımının yaratacağı sorunlar ciddi bir şekilde tartışılırken Türkiye’nin de benzer bir atakta bulunmasının durumu zorlaştıracağı görüşüne yer verdi.
UKRAYNA’NIN AB’YE ÜYELİĞİ, TÜRKİYE’NİN ASLA ÜYE OLMAYACAĞININ NETLEŞMESİ DEMEK
Brüksel’deki belli bir kesimle birlikte çok sayıda AB başkentinin Ukrayna’nın Batı Balkan ülkeleri ile birlikte Birliğe katılımının “Türkiye’nin asla birliğe katılmayacağının netleştirilmesine” bağlı olduğu ifade edilen analizde, adının açıklanmaması koşuluyla konuşan üst düzey bir AB bürokratının “Bir noktada, Ukrayna ve Batı Balkanlar’ın son genişleme olduğunu açıkça belirtmemiz gerekecek. AB’nin hem Türkiye’yi hem de Ukrayna’yı içine alması düşünülemez” dediği aktarıldı. AB yetkilisi, “Piyasanın Türkiye’nin üyeliğine dayanamayacağını” da ekledi.
Ukrayna savaşının Türkiye’nin üyeliğini düşük öncelikli hâle getirdiği vurgulanan analizde, “AB liderleri, Kılıçdaroğlu’nun kazanmasını memnuniyetle karşılayarak olumlu sinyallerle Türkiye’deki reform sürecini desteklemeye hazırlanıyordu” yorumuna yer verildi. Analizde, Kılıçdaroğlu’nun 28 Mayıs’ta yapılacak ikinci tur seçimlerden galibiyetle ayrılması hâlinde üye ülkelerin hazirandaki AB zirvesinde muhtemelen Türkiye’yi gündeme alacakları belirtildi. Dergide, “Bu takdirde dahi Avrupa ülkelerinin ‘yapıcı belirsizlik’ politikasını benimseyerek Kılıçdaroğlu’nun ilerlemelerini açıkça reddetmek yerine, daha dar, kısa vadeli “olumlu gündeme” odaklanacağı” ifade edildi.
ERDOĞAN’IN SEÇİLMESİ İLİŞKİLERDEKİ GERİLİMİ ARTIRABİLİR
Erdoğan’ın seçilmesi durumunda ise çok kısa vadede ilişkilerin sakin seyredeceği ancak AB başkentleri orta ve uzun vadede ‘üyelik müzakereleri’ tartışmasından kaçılabilse de Erdoğan’ın ilişkilerdeki gerilimi artırma riskini de beraberinde getireceği vurgulandı.
Analiz, hangi aday seçilirse seçilsin Türkiye’deki seçimlerin AB’nin bir Türkiye politikası olmadığını ve ‘Tanıdığım şeytan, tanımadığımdan iyidir’ tercihinde bulunmaya eğilimli olduğunu ortaya çıkardığı yorumuyla sonlandırıldı. (DIŞ HABERLER)
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***