Artı Gerçek – Manavgat’ta 2021’de 60 bin hektarlık kayıpla Türkiye’nin en büyük yangınının yaşandığı Antalya’da hava sıcaklığının 25 derecenin üstüne çıkmasıyla, mayıs-eylül ayları arasındaki orman yangın sezonu da açıldı.
Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) Antalya’ya 12 yeni arazöz daha verdiğini belirten Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, toplam 190 yangın söndürme aracı ve 108 noktada oluşturulan yangın söndürme ekipleriyle hazır olduklarını belirtti. Bu yıl 8 yeni yangın havuzu daha eklendiğini söyleyen Dikici, biri yönetim, toplam 10 adet helikopter ve biri büyük toplam beş yangın söndürme uçağının da sezon boyunca Antalya’da olacağını söyledi.
Dikici, OGM’nin Akdeniz bölgesindeki illerde ilave olarak görevlendireceği yeni 1128 personelin uygulamalı alım sınavlarının da yapıldığını, sınav sonuçlarına göre Antalya, Mersin, Adana, Muğla gibi illere bu yeni ekiplerin görevlendirileceğini belirtti.
Orman çalışanlarının sağlığı ve karşılaşabilecekleri tehlikelere karşı Amazon firması ve OGM iş birliğiyle her işçinin sensörle kontrol edileceği bir yazılım ve uygulama üzerinde çalışıldığını da belirten Dikici, “Onların nabızları, tansiyonları, vücut ısıları, herhangi bir tehlike anında bizi uyarabilecek bir panik butonu olacak” dedi.
‘AÇIK ALANDA ATEŞ YAKMAYALIM’ ÇAĞRISI
Baharla birlikte tarla ve sera temizlikleri, sera kurulumu gibi olayların arttığını belirten Dikici, şunları söyledi:
“Yangınlarımızın büyük bölümü bu temizlikten dolayı yakılan ateş nedeniyle oluyor. Rüzgarlı havalarda yakmayalım diyorduk ama rüzgarlı havayı da bırakalım. Lütfen hiç ateş yakmayalım. Sonbaharda yağmurlar başlayana kadar açık alandaki bütün ateş yakma olayını bitirelim. Topladığımız çöpleri de bir kenarda toplayalım, illa yakmak gerekiyorsa bölge müdürlüğümüz veya işletmelerimize haber vererek kontrollü yakım olabilir. Bu açıdan vatandaşlarımızın bu mücadeleye katkı vermesini, yangınsız bir yaz atlatmayı diliyorum.”
‘ORMAN YANGINININ MÜEBBETE GİDEN CEZASI VAR’
Orman içi ve ormana 4 kilometre mesafe açıkta ateş yakmanın kesinlikle yasak olduğunu vurgulayan Dikici, büyüyen yangınların birçoğunun anız yakma, tarla temizliği veya sera atıklarının yakımı gibi sebeplerle çıktığını belirtti. Orman yangınlarına ilişkin cezaların artırıldığının da söyleyen Dikici, “Bir insan kasıtlı orman yaktı ve ölüme sebebiyet verdiyse bunun müebbet hapis cezası var. Buna rağmen kasıtlı insan eliyle çıkan yangınları azaltamıyoruz. Zaten sorun dikkatsizlikten kaynaklanıyor” ifadelerini kullandı.(DHA)
Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***