– Ekonomi yönetiminin, döviz kurlarını baskı altına almak gerekçesiyle getirdiği kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarının Hazine’ye faturası gün geçtikçe kabarıyor. Merkez Bankası’nın seçim öncesi dolardaki dalgalanmayı engellemek için getirdiği ek yükümlülükler nedeniyle, TL mevduatlarının oranını artırmaya çalışan bankalar ise müşterilerini ikna etmeye çalışıyor.
MERKEZ, BANKALARA 28 TEMMUZ’A KADAR SÜRE VERMİŞTİ
Merkez Bankası, mayıs ayı itibariyle, bankalarda gerçek kişiler için dövizden TL’ye dönüşüm yükümlülüğünü yüzde 5’ten yüzde 10’a çıkarmıştı. Bankalara bunun için 28 Temmuz’ a kadar süre verilmişti.
Gerçek kişi hesaplarında 26 Mayıs-28 Temmuz 2023 tarihleri arasında ek yüzde 10 TL dönüşümünü sağlayamayan bankalar, eksik kalan kısım için 6 ay süreyle menkul kıymet tesis edecek. Böylece daha önce yüzde 5 olan dönüşüm hedefi yüzde 15’e çıkmış olacak.
BANKALARDAN MÜŞTERİLERİNE TELEFON ÜSTÜNE TELEFON
Durum böyle olunca da bankalar, döviz hesabı olan müşterilerini telefon kıskacına alarak, KMM’ye geçmeye teşvik etmeye çalışıyor. KKM’de sınırın kaldırılmasıyla yıllık yüzde 40’ı bulan faiz yarışının ardından, bugünler de prim yarışı da yaşanıyor. Döviz ve altın hesaplarının TL’ye dönüşümü için önden ödenmek üzere yüzde 5 prim teklif ediliyor. Örneğin 500 bin lira değerindeki döviz hesabını TL’ye çevirseniz 25 bin lira prim öneriliyor.
KKM uygulaması sonrası bankalardaki mevduat hesapları içindeki toplam döviz hesapları yüzde 42’ye kadar gerilemiş durumda.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 120 milyar doları (2,3 trilyon TL) geçen KKM hesapları ise rekor seviyeye yükselmiş durumda. (EKONOMİ SERVİSİ)
Prof. Dr. Hakan Kara tarih vererek uyardı: KKM adlı saadet zinciri saatli bomba, sona doğru yaklaşılıyor
İhtiyaç kredisi faizleri cep yakıyor
Merkez Bankası, döviz serbest karşılık faizini yükseltti
Reuters: AKP ekonomide bölündü, gayrıresmi bir grup faiz artışı istiyor
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***