Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Yeniden Refah Partisi’nin aldığı oy oranıyla ilgili “Biz suni çıkışlara itibar etmemeliyiz. Erbakan Saadet Partisi Genel Başkanı olarak hayata veda etti. Maalesef çocukları Erbakan hocamızın doğrudan doğruya bıraktığı emanete ihanet ettiler. Babasına ihanet eden AK Parti’ye gitti, onlarla beraber hareket etti” açıklamasını yaptı.
Karamollaoğlu, 28 Mayıs’taki Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turundan sonra ilk kez kameralar karşısına geçti ve seçim sonuçlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Bugüne kadar Millet İttifakı cephesindeki liderler arasında Karamollaoğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan ikinci isim oldu. Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile Demokrat Partisi Genel Başkanı Gültekin Uysal seçim sonuçlarıyla ilgili sadece açıklama yapmakla yetindi.
CHP listesinden 14 Mayıs’ta milletvekili seçilen Saadet Partisi, DEVA Partisi ile Gelecek Partisi’nden isimlerce ortak parti grubu kurulması yönündeki görüş için “Sıcak bakıyorum” diyen Karamollaoğlu, ancak TBMM daha yeni açılacağı için bu yönde partiler arasında müzakere yapılmadığını işaret etti.
Bu konudaki soruya Karamollaoğlu, “Geçmişte o gayreti gösterdik. Ama maalesef bir ittifak sağlanamadı. Müstakil olsun istendi. Elbette mecliste bir grup kurabilmek için çaba gösterilecek. Nasıl bir netice alınacağını hep birlikte göreceğiz” yanıtını verdi.
14 Mayıs’taki 28. Dönem TBMM Genel Seçimi öncesinde bu üç parti arasında Millet İttifakı’nın çatısı altında “ittifak içinde ittifak modeli” ile milletvekili listesi hazırlığı gündeme taşınmış ancak uzlaşma sağlanamamıştı. Özellikle Saadet Partisi ile DEVA Partisi’nin üçlü ittifak için kendi parti logolarıyla ilgili ısrarcı olması çözümsüzlük yaratmıştı. Dolayısıyla TBMM’de en az 20 milletvekiline sahip siyasi partilerce grup kurulabileceği şartı bakımından üçlü ittifak modeliyle grup oluşturulması ihtimali düşük görülüyor.
Ayrıca hafta başından itibaren parti içerisinde yönetim düzeyinde toplantılar yapıldığını belirten Karamollaoğlu, “Elde ettiğimiz seçim sonuçlarını titiz bir şekilde değerlendiriyoruz. Bu seçim sonuçlarından çıkaracağımız dersler var. İl başkanları, teşkilatlar ve milli görüşçü kuruluşlarda biraraya geleceğiz. Saadet Partimiz, bu seçimlerdeki duruşuyla toplumun makul çoğunluğunun takdirini kazanmıştır. Yürüttüğü ilkeler siyasetiyle toplumda derin kırılma ve kutuplaşmaları engelleme gayreti içinde olmuştur. Hayra motor, şerhe fren olma çabasını kararlı bir şekilde sürdürmeye devam edecektir. Zira Milli Görüş sistem ve zihniyet mücadelesi yapar” mesajını verdi.
Fatih Erbakan’a sert eleştiriler
Karamollaoğlu, CHP’nin 2018’de parlamento seçimindeki oy oranını koruması itibariyle CHP listesinde seçimde yer alan Saadet Partisi tabanından oy alamadığı ve bu oyun ise Cumhur İttifakı’ndaki Yeniden Refah Partisi’ne gittiği yönündeki eleştiriyi de yanıtladı.
Henüz 14 Mayıs’taki genel seçim sonucuna ilişkin kapsamlı değerlendirme yapmadıklarını ancak eksiklik ve hataları dikkate alacaklarını söyleyen Karamollaoğlu, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan’ın seçime sayılı günler kala Cumhurbaşkanı aday adaylığından da çekilerek, AK Parti-MHP’nin yanında Cumhur İttifakı’na katılmasını eleştirdi.
Karamalloğlu, Milli Görüş tabanındaki oyu Yeniden Refah Partisi’nin aldığı yönündeki görüşe ilişkin “Çok erken bir değerlendirme. Biz suni çıkışlara itibar etmemeliyiz. Erbakan Saadet Partisi Genel Başkanı olarak hayata veda etti. Maalesef çocukları Erbakan hocamızın doğrudan doğruya bıraktığı emanete ihanet ettiler. Babasına ihanet eden AK Parti’ye gitti, onlarla beraber hareket etti. Bunun altında da birtakım konular yatıyordur diye düşünüyorum. Milletimiz seçimlerde bir akım değerlendirmelerde bulundu. Siyasi parti gerçekler üzerine inşa edilir. Erbakan hocamızın söylemlerini ezberleyip onları dile getirmek hocamızın yolunda olmak değildir diye düşünüyorum” diye konuştu.
Millet İttifakı’nın liderleri ne zaman değerlendirme yapacak?
Bu arada Karamollaoğlu’nun bugünkü açıklamasıyla, 28 Mayıs gecesi Cumhurbaşkanlığı seçiminin kaybedildiği kesinleştikten sonra CHP Genel Merkezi’ndeki Millet İttifakı’nın liderler buluşmasında seçim değerlendirmesi yapılmadığı da ortaya çıktı.
Karamollaoğlu, Kılıçdaroğlu’nun davetiyle o gece buluştuklarını anımsatarak, Millet İttifakı’nın seçim sonrası altı lider olarak ilk buluşmasıyla ilgili “Arzu ettiğimiz neticeyi almasak da o akşam biraraya gelmemiz tabii bir hadiseydi. Seçimlere CHP evsahipliğinde gittiğimiz için Kılıçdaroğlu evsahipliğinde görüşüldü. Ama hiçbir ciddi meseleye girilmedi. Nezaket toplantısı olarak değerlendirilmeli” açıklaması yaptı.
Dolayısıyla Millet İttifakı’nın liderlerince ne zaman yeniden buluşulup hem parlamentoda çoğunluk sağlanamaması hem de Cumhurbaşkanlığı seçiminin kaybedilmesiyle değerlendirme yapılacağı merak konusu.
Karamollaoğlu, ayrıca 10 ay sonraki yerel seçimlerde Millet İttifakı işbirliğiyle ilgili soru üzerine henüz bu konuda değerlendirme yapmak için çok erken olduğunu söyledi.