– Kara yolları, demir yolları, il özel idareleri, şeker fabrikaları, elektrik üretim santralleri, Milli Eğitim ve Milli Savunma bakanlıkları, hastaneler ve üniversitelerin de aralarında olduğu kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinde anlaşmaya varıldı. İmza törenine katılan Erdoğan, kamu işçisinin zam oranına ilişkin, “Refah payı dahil ücretlerde yüzde 45 zam yapıyoruz. En düşük kamu işçisi ücretini de 15 bin liraya çıkarıyoruz” dedi.
700 BİN İŞÇİNİN YARISI ASGARİ ÜCRET ALIYOR
AKP’ye açık desteğini sunan Hak-İş’le birlikte hareket eden Türk-İş’in işçi tarafını, Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası’nın (TÜHİS) kamu işverenini temsil ettiği görüşmelerle, kamu işçisinin 2023-2024 dönemindeki mali ve sosyal hakları belirlendi.
TÜRK-İŞ GERİ ADIM ATTI
İmzalanan sözleşmeyle, işçi tarafını temsil eden Türk-İş ve Hak-İş, aylık taban brüt ücretin 15 bin liraya çıkartılarak, yüzde 15 refah payı eklendikten sonra yüzde 45 zam talebinden vazgeçmiş oldu. İşçi konfederasyonlarının talebine göre, maaşın 20 bin lira civarında olması gerekiyordu.
ERDOĞAN: EN DÜŞÜK ÜCRETİ 15 BİN LİRAYA ÇIKARIYORUZ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, zam oranını açıkladığı konuşmasında şunları söyledi:
“Bugün imzalanacak protokol ile kamu işçilerimizin taban ücretleri, ücret zamları, sosyal yardımları, maktu ödemeleri, diğer özlük ve yan hakları belirlenmektedir. Epeyce ayrıntısı bulunan bu toplu iş sözleşmesi çerçevesi ile refah payı dahil ücretlerde yüzde 45 zam yapıyoruz. Böylece en düşük kamu işçisi ücretini de 15 bin liraya çıkarıyoruz. Başkaca iş pirimi ödemesi bulunmayan işçilerimize yüzde 4 ile yüzde 6 arasında prim ödemesi uygulamasını da bu sözleşme ile getiriyoruz. Ayrıca gazi, terör mağduru ve şehit yakını işçilerimizin çıplak ücretlerine yüzde 10’luk ilave yapıyoruz. Fazla çalışma ücretlerinde ise yüzde 70’lik artışa gidiyoruz. Gece çalışanların ücretlerinin de yüzde 8 zamlı ödenmesini öngörüyoruz. Giyim ve yemek yardımlarının rakamlarını güncelleyerek ücret zammı oranında artırıyoruz. Ek ödeme, sosyal yardım ödemesi, hizmet zammı, tediye dışı ikramiye gün sayısı gibi başlıklarda da artışlar yapıyoruz.
MEMURLAR ZAM İÇİN MÜSTERİH OLSUN
Bu çerçevede enflasyonun ve hayat pahalılığının yol açtığı sıkıntılara karşı tüm vatandaşlarımızın gelirini artırarak refah seviyesini yükseltecek yeni düzenlemeler de yapacağız. Asgari ücret artışından memur ve emekli maaş zammına bu konuda yılbaşında gerçekleştirdiğimiz çalışmaların devamını getireceğiz. Temmuz ayı için bu doğrultuda enflasyon farkı ve refah payı esasına dayanan hazırlıklarımız var. Bilhassa memurlarımız müsterih olsunlar onların haklarını teslim etmek ayrıca bizim boynumuzun borcudur.
KİMSEYİ ENFLASYONA EZDİRMEYECEĞİZ, ŞU ANA KADAR DA EZDİRMEDİK
Milletimiz şundan emin olsun, kimseyi enflasyona ezdirmeyeceğiz. Şu ana kadar da ezdirmedik. Kimseyi gördüğünden geri koymayacağız. Tam tersine hep daha ileriye taşıyacağız. Ülkemizin bugüne kadar tüm eksiklerini nasıl biz giderdiysek, milletimizin tüm ihtiyaçlarını nasıl biz karşıladıysak inşallah bugünkü sıkıntıları çözmek de bize nasip olacak.”
TÜRK-İŞ VE HAK-İŞ NE TALEP EDİYORDU?
Görüşmelerde, hükümet son olarak 12 bin lira brüt taban ücret ve ilk altı ay için yüzde 40 zam teklif etmişti. İşçi temsilcileri bunu yeterli bulmadıklarını, iyileştirme istediklerini açıklamışlardı.
Görüşmelerin başında Türk-İş ve Hak-İş’in ortak talebi, ‘aylık brüt taban ücretin 15 bin liraya yükseltilmesi, bunun yapılmasının ardından bütün ücretlere yüzde 15 refah payı ilave edilmesi’ olarak öne çıkmıştı.
Taban ücret artışı ve refah payının eklenmesinden sonra ise birinci 6 ay için yüzde 45, ikinci, üçüncü ve dördüncü 6 aylar için yüzde 5’er zam ve enflasyon farkı isteniyordu.
Bunlarla birlikte belediye ve il özel idare şirketlerindekiler de dahil tüm kamu işçilerine ilave tediye talep ediliyor.
İşçi konfederasyonlarının yaptığı açıklamalara göre, kamuda çalışan 700 bin işçinin yarısı halen asgari ücret alıyor.
MEMURLARI DA YAKINDAN İLGİLENDİRİYOR
Öte yandan, yaklaşık 3,5 milyon memur ile 2,5 milyon memur emeklisinin maaşlarına yapılacak zam oranının belirleneceği 2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri, 1 Ağustos’ta başlayacak.
Bu bakımdan, kamu işçilerini ilgilendiren çerçeve protokol, memurların toplu sözleşmesi başta olmak üzere özel sektörde imzalanacak toplu iş sözleşmelerinin çerçevesini belirlemesi açısından da önem taşıyor. (EKONOMİ SERVİSİ)
Bakan Bilgin asgari ücret için 10 bin lirayı telaffuz etti
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***