Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ile Avustralya merkezli insan hakları derneği Özgür Yürü’nün (Walk Free) birlikte hazırladığı 2023 Küresel Kölelik Endeksi’ne göre 2021’de Türkiye’de her bin kişiden 15,6’sı ‘modern köle’ olarak tanımlandı.
DW Türkçe’de yer alan habere göre Türkiye, bu oranla ‘modern köleliğin en yaygın olduğu ülkeler’ listesinde beşinci sırada yer aldı. Endeks kapsamında 160 ülke ölçüldü.
Türkiye, Avrupa ve Orta Asya bölgelerinde en yüksek orana sahip ülke oldu.
Türkiye, 1 milyon 320 bine tekabül eden ‘modern köle’ sayısıyla da dünya genelindeyse 8’inci. Listenin ilk sırasında 11 milyonla Hindistan bulunuyor. Bu ülkeyi 5,8 milyonla Çin, 2,6 milyonla Kuzey Kore, 2,3 milyonla Pakistan, 1,9 milyonla Rusya, 1,8 milyonla Endonezya, 1,6 milyonla da Nijerya izliyor. İlk 10’daki diğer ülkeler 1,2 milyonla Bangladeş ve 1,1 milyonla ABD.
Raporda Türkiye, Avrupa ve Orta Asya bölgelerinde modern kölelikle mücadele konusunda ‘en az eylemde bulunan ülkelerden biri’ olarak gösterildi.
‘Modern kölelik’ nedir?
Modern kölelik, insanların çeşitli yollarla sömürülmesini ifade eden bir üst terimdir. BBC’ye göre bu uygulamalar arasında şunlar olabilir:
- Zorla çalıştırma: İnsanların kendi iradeleri dışında yapmaya zorlandıkları her türlü iş
- Borç esareti: İnsanlar borçlarını ödemek için çalışmaya zorlanması
- Soy temelli kölelik: İnsanlar köleliğe doğduğunda ve alınıp satılan bir eşya muamelesi gördüğünde
- Zorla evlilik: Birisi kendi isteği dışında evlendirildiğinde ve ayrılamadığında
- Ev hizmetlerindeki kölelik: Ev hizmetlileri de kapalı kapılar ardında istismara ve sömürüye açık olabilir.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***