– İngiltere merkezli sivil toplum kuruluşu Silahlı Şiddete Karşı Eylem’in (AOAV) yürüttüğü bir araştırma, İngiliz ordusuna bağlı özel kuvvetlerin son on yılda 19 farklı ülkede gizli operasyonlar düzenlediğini ortaya koydu. Bu ülkeler arasında Fransa ve Kıbrıs Cumhuriyeti gibi Avrupa Birliği ülkelerinin de bulunması dikkat çekti. Gizli operasyon yürütülen ülkeler arasında Nijerya, Filipinler ve Rusya’nın yanı sıra Suriye, Ukrayna ve Sudan gibi çatışma bölgeleri de bulunuyor.
SURİYE’DE ESAD KARŞITI GRUPLAR DA DESTEKLENMİŞ
AOAV’nin basına sızdırılan bilgilere dayanarak hazırladığı raporda, 2011’den bu yana İngiliz özel kuvvetlerinin resmi ağızlardan hiçbir zaman onaylanmayan operasyonlarının listesine yer verildi. İngiltere’nin resmi olarak dahil olmadığı çatışma bölgelerinde Özel Kuvvetler’in başbakan ve savunma bakanı tarafından defalarca göreve gönderildiğine yer verilen rapor, özellikle Suriye’de 2012’den bu yana gizli operasyonlar yapıldığını ortaya koydu.
Raporda, İngiliz Özel Kuvvetleri’nin, iç savaşın başından bu yana Suriye’de Devlet Başkanı Beşar Esad’a karşı savaşan isyancı gruplara yardım etmek için faaliyet yürüttüğüne yer verildi. Ayrıca 2013 yılında İngiliz parlamentosunda milletvekillerinin aleyhte oy kullandığı bir hava harekatından önce askeri hedefleri belirlemek üzere söz konusu kuvvetlerin gönderildiği de belirtildi.
‘PARLAMENTO ONAYI VE GERİYE DÖNÜK İNCELEME OLMAMASI RAHATSIZ EDİCİ’
AOAV İcra Direktörü Iain Overton, “İngiliz Özel Kuvvetleri’nin son on yılda çok sayıda ülkede yaygın olarak konuşlandırılması, şeffaflık ve demokratik gözetim konusunda ciddi endişeler uyandırıyor” dedi ve “Bu misyonlar için parlamento onayı ve geriye dönük incelemelerin olmaması derinden rahatsız edici” diye ekledi.
Söz konusu operasyonlarda gizliliğe verilen büyük önem aslında Özel Kuvvetler mensubu olan Matt Tonroe’nun, 2018’de Suriye’de öldürüldüğünde, resmi ağızlardan hava indirme alayına mensup olduğunun duyurulmasıyla kendini gösteriyor. Daha sonra Tonroe’nun patlayan bir bomba tarafından değil ABD’li meslektaşının taşıdığı el bombasının kazara patlaması sonucu öldüğü ortaya çıkmıştı.
TERÖR SALDIRISI SONRASI CAMERON ‘TAM YETKİ’ VERMİŞ
Raporda, Haziran 2015’te Tunus’taki bir terör saldırısında 30’u İngiliz olmak üzere 38 kişinin öldürülmesinin ardından dönemin Başbakanı David Cameron’ın özel kuvvetlere ‘tam yetki’ verdiği belirtildi. Söz konusu görev, Orta Doğu’da saldırıyı düzenleyen İslamcı militanların liderlerini yakalamayı veya öldürmeyi kapsıyordu.
Ülke basınında yer bulan Rusya’daki tek konuşlanma, 2014 yılında bir tabloid gazetesinde yer bulmuştu. Söz konusu haber, Soçi’deki Kış Olimpiyatları’nda İngiliz atletlerin güvenliğini sağlamak için özel kuvvetlerin ‘hazır’ bulunduğuna yer veriyordu. Rapora göre Özel Kuvvetler, Sudan’da çatışmaların patlak vermesinden sonra nisan ayında başkent Hartum’dan iki düzine İngiliz diplomat ve ailelerinin tahliyesinde de yer aldı.
ÖZEL KUVVETLER MART AYINDA AÇILAN BİR SORUŞTURMAYLA GÜNDEME GELMİŞTİ
İngiliz ordusunun yürüttüğü gizli yurt dışı operasyonlar son olarak bu yılın mart ayında açılan bir soruşturmayla gündeme gelmişti. Söz konusu soruşturma, Özel Kuvvetler’in 2010 ve 2011’de Afganistan’da genellikle gece baskınlarıyla 54 kişiyi yargısız şekilde infaz ettiği iddialarına odaklanıyor.
Gizli operasyon yürütülen ülkelerin tam listesi Cezayir, Estonya, Fransa, Umman, Irak, Kenya, Libya, Mali, Kıbrıs, Pakistan, Somali ve Yemen’i de içeriyor. İngiltere’de hükümetin rutin olarak özel kuvvetlerin faaliyetleri hakkında yorum yapmadığı biliniyor. (DIŞ HABERLER)
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***