– İngiliz finans gazetesi Financial Times (FT), Türkiye’de 14 Mayıs seçimleri sonrasında yabancı yatırımcıların nasıl bir pozisyon almayı planladığını değerlendirdi. Analizde, iktidarın da muhalefetin de vaatleriyle yabancı yatırımcıyı henüz ikna edemediği, uluslararası yatırımcıların Türkiye’ye dönmek için somut ilerleme görmeyi bekleyeceği belirtildi.
FT, “Fon yöneticileri, bu ay düzenlenecek çekişmeli seçimleri hangi parti kazanırsa kazansın, Türkiye’nin ekonomisini yeniden inşa etmenin ve yabancı yatırımcıların güvenini yeniden kazanmanın son derece zorlu bir görev olacağı konusunda uyarıda bulunuyor” ifadelerini kullandı.
Haberde muhalefetin cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nın son 10 yılda Türkiye’den kaçan yabancı sermayeyi yeniden çekmek için kapsamlı reformlar vaat ettiği hatırlatılsa da, “Fakat fon yöneticilerinin bazıları, muhalefet kazansa bile yatırımcıların, koalisyon kalıcı değişim getirebileceğini ortaya koyana kadar kenarda bekleyeceğini söylüyor” denildi.
‘YATIRIMCILAR ACELE ETMEYECEK’
Londra merkezli GAM fonunun yatırım yöneticisi Paul McNamara, FT’ye açıklamasında “Türkiye’de çok sayıda değişkenin yanlış yerde olduğunu ve bunları düzeltmenin çok zor olacağını” söyleyerek, “Para orada mı? Kesinlikle evet. Peki insanlar bunu yatırmak için büyük bir aceleye girecek mi? Zannetmiyorum” ifadelerini kullandı.
Turkish election promises fail to stir wary overseas investors https://t.co/Hewy3zRPKS
— FT World News (@ftworldnews) May 7, 2023
FT’nin haberinde Erdoğan’ın faiz oranlarını yükseltmeye karşı çıkmak da dahil olmak üzere uyguladığı sıradışı ekonomi politikalarının Türkiye’de enflasyonu ekim ayında yüzde 85’in üzerine çıkardığı, TL’in son iki yılda dolar karşısında rekor seviyede düşerek yüzde 60 oranında değer kaybettiği belirtildi.
‘EKONOMİ KIRILMA NOKTASINA YAKLAŞIYOR’
“Türkiye’nin ekonomik rotasına dair endişeler ve TL üzerindeki baskının azaltılması için sayısı giderek artan önlemler yatırımcıların kaçmasına sebep oldu” denilirken, yatırım şirketi East Capital’in üst düzey yöneticilerinden Emre Akçakmak da “Bu, yabancılar tarafından neredeyse tamamen terk edilmiş bir piyasa” ifadelerini kullandı. Akçakmak, Türkiye’nin mevcut ekonomi politikalarıyla ve özellikle de Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinin “neredeyse tükendiği” bir ortamda, “bir kırılma noktasına yaklaştığı” yorumunu yaptı.
‘ERDOĞAN SEÇİMİ KAZANIRSA POLİTİKASINI DEĞİŞTİREBİLİR’
Haberde, bazı yorumcuların Erdoğan’ın seçimleri kazanması halinde daha geleneksel ekonomi politikalarına dönmesini beklediği, bu spekülasyonun Mehmet Şimşek’in ekonomi yönetimine yeniden çağrılması ile güçlendiği belirtildi. Büyük bir Wall Street bankasının ismi açıklanmayan üst düzey bir yöneticisi ise “Eğer Erdoğan bakış açısını değiştirir ve daha geleneksel bir politikayı benimserse, bu durum çok iyi karşılanacaktır” dedi. Söz konusu isim, Erdoğan’ın seçimi kazanması ihtimalinde bu durumu “pozisyon değiştirip yabancı fonları yeniden çekmek için doğru an” olarak değerlendirebileceği yorumunu yaptı.
‘PİYASALAR POLİTİKAYI KİMİN UYGULADIĞINA BAKMAZ’
İngiltere merkezli varlık yönetim fonu Abrdn’nin yöneticilerinden Kieran Curtis ise FT ile söyleşisinde, Türkiye’deki yabancı yatırımcı sayısının nadiren bu kadar az olduğunu söyleyerek politika değişikliğini kimin yapacağının piyasalar için çok fark etmeyeceğini, meselenin bu değişikliğin yapılması olacağını söyledi.
Haberde, Kılıçdaroğlu’nun geçen ay FT ile söyleşisinde ekonomi politikalarındaki önceliklerinden birinin “şu an Erdoğan’ın faiz politikalarını fiilen kontrol ettiği sistem yerine Merkez Bankası’nın bağımsızlığını yeniden tesis etmek olacağını” söylediği hatırlatılırken şu yorum dikkat çekti: “Yatırımcılar, büyük bir politika değişikliğini uzun vadede önemli görseler de bunun kısa vadede acı verici olacağından endişeli.”
‘GELİNEN NOKTADA FAİZİN YÜZDE 40’A ÇIKARILMASI GEREKİR AMA…’
Curtis ise faiz konusunda çarpıcı bir yorumda bulundu. Buna göre birçok yatırımcı, Türkiye’de enflasyonu kontrol altına almak için faizlerin bugünkü yüzde 8.5 oranından yüzde 40 kadar yüksek bir seviyeye yükseltilmesi gerektiğini düşünüyor. Ancak Curtis, böylesine büyük bir faiz artışının Türkiye’nin iç tahvil piyasasında çok büyük miktarda satışları tetikleyeceği, bunun da kısa vadede “deniz aşırı yatırımcılar açısından olumsuz olacağı” öngörüsünde bulundu. McNamara da, söz konusu sürecin aynı zamanda ülke içindeki bankalar üzerine yük bindireceğini, zira iç tahvillerin büyük kısmının bankaların elinde olduğunu söyledi.
KKM UYARISI: HÜKÜMET BÜTÇESİ ZORLANABİLİR
Financial Times’ın görüştüğü yatırım şirketi yöneticileri, TL’nin doğar karşısındaki değerini koruma amacıyla getirilen ve parasının değerini kaybetmesinden endişelenen halkın 102 milyar dolarlık rekor bir yatırım yaptığı kur korumalı mevduat hesaplarına (KKM) da dikkat çekti. Yatırımcılar, seçim sonrasında TL’nin değerinin hızla düşmesi halinde aradaki farkın ödenecek olması nedeniyle hükümetin bütçesi için büyük bir risk bulunduğunu, bu hesapların azaltılması yönündeki olası adımların da toplu döviz alımlarına yol açarak TL’nin değerini yine düşürebileceği uyarısında bulundu.
‘HER NE YAŞANIRSA YAŞANSIN, SÜREÇ ZORLU OLACAK’
FT’nin haberi, yatırımcıların Türkiye’ye dönmek için “ekonomide ve ekonomi yönetiminde dönüm noktaları beklediğini” söyleyen Akçakmak’ın şu uyarısıyla son buldu:
“Muhalefetin ekonomiyi onarmak için atacağı adımların tamamı, yolda engeller yaratacak… Her ne yaşanırsa yaşansın, Türkiye için zorlu bir süreç olacak.” (DIŞ HABERLER)
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***