VOA Türkçe ekibi seçime sayılı günler kala depremlerin büyük yıkıma neden olduğu Hatay’daydı.
Belediye Başkanı Lütfü Savaş ‘kentin en büyük sorunu barınma ve eğitim’ derken, 250 bin seçmenin şehir dışında olduğunu ve sadece yüzde 10-15’inin kütüklerini başka illere aldırdığına dikkat çekti. Savaş, geri kalan seçmenin kente dönme şansını zor görüyor.
6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depremlerin en fazla yıkıma neden olduğu kentlerden Hatay’da sokaklar hala enkaz yığınlarıyla dolu. Kentte tek bir sağlam bina bulmak çok zor.
Barınma en büyük problem olarak göze çarpıyor.
Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş da VOA Türkçe2ye verdiği mülakatta bu konuya dikkat çekti.
“En büyük sorun barınma ve eğitim”
Savaş, “En büyük sorun şu anda barınma ve eğitim. Çünkü 475 bin insanımız şehir dışında yaşıyor. Bunların da büyük bir kısmının evi yıkılmış, iş yeri gitmiş, çocukları eğitim alamıyor. Herkesin kendince dertleri var. Bazılarının hastaları var, tedavi görenler var, yaşlısı var. Bütün bunlara baktığınız zaman, bu kentin hızlı bir şekilde toparlanabilmesi için hem bu enkazın bütünüyle kalkması lazım, hem eğitime başlayabilmemiz lazım, hem de en azından şartlar lüks olmasa da barınma sorunlarının çözülmesi lazım” dedi.
Savaş sadece Hatay’a değil, depremin etkilediği diğer kentlere de genel bütçeden destek verilmesi gerektiği düşüncesinde.
Peki o konuda durum ne? Hatay Ankara’dan yeterli desteği alıyor mu?
Savaş bu konuda yardımların valilik koordinatörlüğünde yapıldığını belirtirken, iş makineleriyle harfiyat kamyonlarının son dönemde azaldığına dikkat çekti.
Ağır hasarlı yapıların bir an önce yıkılıp kentin molozlardan kurtulması gerektiğini vurgulayan Savaş, bu molozların yaşam alanlarına dökülmesine karşı gösterilen tepkileri sorduğumuzda, AFAD’ın bu işle yetkili olduğunu belirterek, bu molozların içerisinde asbest ve diğer kanserojen maddelerin olabileceğini ve bu işlemlerin daha koruyucu tedbirlerle yapılması gerektiğini vurguladı.
“Şu anda 250 bin civarında seçmen sehir dışında”
İşte Hatay böyle bir ortamda 14 Mayıs’ta sandığa gidecek, cumhurbaşkanlığı ve meclis seçimleri için oy kullanacak.
Belediye Başkanı binlerce kişinin kenti terk ettiğine ve çoğunun geri dönmeyeceğine dikkat çekti.
Savaş, “Şu anda 250 bin civarında seçmenin şehir dışında olduğunu düşünüyoruz. Bu insanlardan ancak yüzde 10-15’i kütüklerini başka illere aldırmış durumdalar. Geri kalanların hepsinin gelme şanslarının olduğunu düşünmüyorum. Çünkü fiziki olarak yollar, bu şehir kaldırmaz. Bu kadar arabayı bir anda bulma şansımız yok. Gelen insanları burada barındırma, yeme içme, seyahat konusundaki ihtiyaçlarını giderme şansımız minimum ama yine de kendi imkanıyla ve bizim de desteğimizle gelecek insanların olabildiğince fazla olmasını istiyoruz. Kime oy verirlerse versinler, demokrasinin tecelli etmesi için ne kadar fazla insan oy kullanırsa o kadar ülkesine ve demokrasiye sahip çıkmış olacaktır“ ifadelerini kullandı.
Böyle olağanüstü koşullarda seçim güvenliği sorun olur mu? Savaş, teknolojinin bu kadar geliştiği bir ortamda bunu peşinen konuşmanın doğru olmadığı düşüncesinde. Savaş’a göre herkes kendi oyunu ve rakiplerinin oyunu çok rahat sayabilecek durumda ve korkmaktansa önlem almak çok daha kolay.
“Depremin insanların tercihlerini etkilediğini düşünüyor musunuz?” şeklindeki sorumuza ise CHP’li Belediye Başkanı, Cumhurbaşkanlığı seçiminde Millet İttifakı daha çok oy alacak gibi duruyor şeklinde yanıtladı ama 14 Mayıs’ın insanların en fazla farklı partilere oy verdiği seçim olabileceğini de vurgulamayı ihmal etmedi.
Savaş, “İnsanların bu seçimde belki de en fazla farklı partilere oy vereceği bir seçim yaşayacağız. Cumhurbaşkanlığı konusunda iki taraf için de, hem Cumhur İttifakı hem Millet İttifakı için şu anda bence yüzde 95 oranında insanların fikri belli. Ama siyasi parti tercihlerinde çok enteresan fikirler duyuyoruz. Bu nedenle her türlü sonucun çok da sürpriz sayılmayacağı bir seçim yaşayacağız” dedi.
Hatay ne zaman eski haline dönecek?
Peki bu tarihi kentte yaşam ne zaman normale döner?
Belediye Başkanı net bir yanıt vermedi ama bilimsel verilere göre hareket edileceğini vurguladı.
Savaş, “Bundan sonra Hatay’da rant dışında, bilimsel verilere göre hareket etmek, fay hatlarını, zemini kaale almak, buna göre daha sağlıklı ve güçlü yapılarla döşenmiş bir şehir oluşturmak istiyoruz. Depremin onuncu gününden itibaren çalışıyoruz. Hem üniversiteler hem sivil toplum örgütleri, odalarımız, profesyonel insanlar, bizim çalışan arkadaşlarımız, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, hepimiz Hatay’ı tekrar sağlıklı ve güçlü şekilde kurgulamak için çalışıyoruz. İstiyoruz ki sizin o gördüğünüz ışıklar, o caddeler tekrar ışıldasın, yollarda insanlar koşuştursun, lokantalarda Hatay’ın güzel yemekleri yensin ama insanlar deprem korkusuyla yaşamasın. İnşallah 2-3 ay içerisinde sonuçlandıracağız ve ilk temelleri en azından çelik konstrüksiyon yapacağımız yerlere başlayacağız ve Hatay eskisinden çok daha kaliteli olacak” diye konuştu.