HABER MERKEZİ – Dünyanın dört bir yanında 1 Mayıs alanlarına akan milyonlarca kişi, taleplerini haykırdı.
Dünyanın dört bir yanında 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla alanlara çıkan milyonlarca insan, taleplerini haykırdı.
ALMANYA
Almanya’da 1 Mayıs’ta “Kesintisiz Dayanışma” sloganıyla yaklaşık 400 noktada düzenlenen miting ve yürüyüşlere 290 bini aşkın kişi katıldı. Almanya’nın Freiburg kentinde 1 Mayıs vesilesiyle Stühlinger Kirchplatz parkında kutlama yapıldı. Ağır çalışma koşullarına, baskıya ve yoksulluğa karşı insanca yaşamak için taleplerin dile getirildiği 1 Mayıs’ta, yapılan açıklamalarda; “Emeğin, eşitliğin, özgürlüğün, demokrasinin, barışın ve birlikte yaşamın hakim olduğu bir dünya için mücadele edeceğiz. Dünyanın her yerinde sömürü düzenini değiştireceğiz” denildi.
Alanda yerlerini alan Kurdistanlı ve Türkiyeli emekçiler de ülkelerindeki sömürü ve baskının son bulması adına taleplerini dile getirdi. 14 Mayıs seçimlerinin Türkiye halkları ve emekçileri açısından önemi vurgulanan açıklamalarda, özgür, eşit, laik ve demokratik bir ülke için, Türkiye’de “diktatörlüğe” son vermek için yurt dışında yaşayan emekçilere sandığa gitme çağrısı yapıldı.
ABDULLAH ÖCALAN İÇİN ÖZGÜRLÜK TALEBİ
Kurdistanlılar, Kürt halkı üzerindeki baskı sömürü ve yok sayma politikalarının son bulmasını, yurt içinde ve sınır ötesinde yapılan saldırılarının son bulması, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın üzerinde tecridin kaldırılıp özgürlüğüne bir an önce kavuşturulmasını talep etti.
Almanya’da Stuttgart’taki coşkulu yürüyüş, defalarca Alman polisinin engelleme ve saldırıları altında ırkçılığa, emperyalist sömürüye karşı ortak mücadelede birleşme çağrısı ile sonuçlandırıldı.
İSVİÇRE
İsviçre’nin Zürih, Cenevre, Lozan, Basel, Bern, Luzern, St Gallen, Wintherthur ve Solothurn dahil onlarca kentinde kadın emeğinin sömürüsüne karşı “Kadın Emeği Değerlidir” diyerek alanlara çıkan 10 binler 1 Mayıs’ı “Jin, jiyan, azadi” sloganıyla karşıladı.1 Mayıs kutlamalarına katılan Kürdistanlılar da kendi renkleri ve bayraklarıyla taleplerini dile getirdiler. Binlerce kişinin katıldığı kutlamalarda iklim krizi, doğanın yıkımı, kadın özgürlüğü, eşitlik, savaşlar, ekonomik kriz, ırkçılık ile mülteci sorunları dile getirildi.
FİNLANDİYA
Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de yaşayan Kürtler, 1 Mayıs yürüyüşüne katılmak üzere Sol Gençlik Bloku kortejinde yer aldı. Hakaniemi meydanında başlayan yürüyüş, şehir merkezinden geçerek Odi kütüphanesine kadar devam etti. Yürüyüş, Odi Kütüphanesi önünde farklı örgüt ve kurumların günün önemine dair verdiği mesajlar ardından sona erdi.
FİLİPİNLER
Filipinler’in başkenti Manila’da 1 Mayıs dolayısıyla bir araya gelen işçi ve emekçiler, çalışma koşullarının iyileştirilmesi için, ücret ayrımcılığına karşı yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşte, Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr.’ın ABD Başkanı Joe Biden ile ABD-Filipinler ittifakı, ekonomik iş birliği ve halklar arası ilişkiler konulu görüşmesi de protesto edildi.
İSPANYA
İspanya’nın dört bir yanında 70’ten fazla 1 Mayıs gösterisi düzenlenirken ücretlerin artırılması temel talebi slogan ve dövizlere yansıdı. Ülkenin büyük sendikaları UGT ve CCOO bu yıl açıklamalarında “Ücretleri arttır, fiyatları düşür, kârları paylaş” sloganı altında, “aşırı şirket kârlarına” işaret etti. İki sendikanın da liderleri işveren sendikasını 1 Mayıs’ta ücret anlaşmasına varmaya çağırdı, aksi takdirde grevler olacağı konusunda uyardı.
BULGARİSTAN
Bulgaristan’da Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu Sofya’da bir araya geldi. “Fiyatlar artıyor, gelirler artmıyor”, “temel iş-insana yakışır ücret” talepleri öne çıktı.
ENDONEZYA
Endonezya’nın başkenti Cakarta’da bir araya gelen işçiler, işçilerin temel haklarını etkileyen torba yasanın ve istihdam yaratma yasasının iptali talebiyle parlamento binası yakınında yürüyüş düzenlendi.
JAPONYA
Japonya’nın başkenti Tokyo’da işçiler çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve haklarının genişletilmesi, insan hakları ve temel işçi haklarının tesisi, demokrasinin geliştirilmesi ve kalıcı barış talebini öne çıkardı.
BANGLADEŞ
Bangladeş’in başkenti Dakka’da çeşitli sendika ve sivil toplum kuruluşları üyelerinin katılımıyla gösteri düzenlendi. Tekstil cehennemi olarak bilinen Bangladeş’te kadın işçilerin kitleselliği dikkat çekti.
GÜNEY KORE
Güney Kore’nin başkenti Seul’de, 1 Mayıs dolayısıyla Gwanghwamun Meydanı’nda bir araya gelen Kore Sendikaları üyeleri, Yoon Suk-yeol hükümeti tarafından yürütülen işçi haklarına karşı düzenlemelere, oldukça kitlesel bir yürüyüşle yanıt verdi.
YUNANİSTAN
1 Mayıs, Yunanistan’da bütün kentlerde ve adalarda düzenlenen kitlesel gösterilerle kutlandı. Meclis önünde yapılan konuşmada “Ya ölülerimizi saymaya ve barbarlığı devam ettiren sisteme boyun eğmeye devam edeceğiz ya da örgütlü mücadeleyi seçerek baskının, sömürünün ve barbarlığın önüne geçeceğiz. Ya hayatımızı seçeceğiz ya onların kârlarını” denildi.
İNGİLTERE
İngiltere’de milyonlarca işçinin ücret artışı talebi öne çıktı. 300 bin hemşireyi kapsayan sağlık grevi 1 Mayıs’a damgasını vurdu. Birçok şehirde hastaneler önünde toplanan sağlık emekçilerine halktan da destek geldi. Eylemlerde, 2 Mayıs’ta 450 bin öğretmenin gerçekleştireceği greve destek çağrıları yapıldı.
NORVEÇ
Norveç’in başkenti Oslo’da 1 Mayıs, soğuk ve yağmurlu havaya rağmen binlerce kişinin katılımıyla kutlandı. Yapılan konuşmalarda, grev hakkının içinin boşaltılması çabalarına tepki vardı.
HOLLANDA
Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da 1 Mayıs, FNV sendikasının çağrısıyla coşkulu biçimde kutlandı. Birçok milliyetten yaklaşık 5 bin işçi ve emekçi, slogan ve pankartlarla yürüyüş gerçekleştirdi. Kutlamalara grevdeki Albert Heijn işçileri de katıldı.
BOSNA HERSEK
Bosna Hersek’te sendikalar tarafından Saraybosna’da düzenlenen mitingde “Siz tatildesiniz, biz sokaktayız” pankartıyla parlamento binasına yürüyüş yapıldı. Kosova’nın başkenti Priştine’de işçiler daha iyi çalışma koşulları, yasalar ve toplu iş sözleşmeleri talep etti.
KUZEY MAKEDONYA
Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te de işçi sendikaları, çok sayıda vatandaşın katılımıyla 1 Mayıs yürüyüşü gerçekleştirdi.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***