HABER MERKEZİ – BM, Haiti’deki çete şiddeti nedeniyle 2023 yılının ilk üç ayında en az 846 kişinin öldürüldüğünü belirtti.
Haiti’deki çete şiddeti başkent Port-au-Prince’in birçok yeni mahallesine yayıldı. Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, yaşanan can kayıplarına ilişkin üç aylık raporunu yayımladı. Raporda sadece Nisan ayı içerisinde 600’den fazla kişinin öldüğü belirtilerek, acil destek çağrısı yapıldı.
‘846 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ’
BM, yayınladığı üç aylık bir raporda (Ocak-Mart), Haiti’deki şiddetin daha aşırı ve daha sık hale gelmekle kalmadığını, çeteler kontrollerini genişletmeye çalıştıkça bu şiddetin daha acımasız bir şekilde yayıldığına dikkati çekti. BM, Kenscoff ve Pétion Ville gibi başkentin daha önce güvenli kabul edilen bölgeleri ile Artibonite iline de çete şiddetinin sıçradığını kaydetti. Raporda, “2023’ün ilk üç ayında en az 846 kişi öldürüldü” denildi. Raporda, en az 393 kişinin yaralandığını ve 395 kişinin de kaçırıldığını belirttildi.
‘ÖZ SAVUNMA GRUPLARI ORTAYA ÇIKTI’
Rapora göre çeteler tarafından kullanılan diğer yöntemlerin yanı sıra keskin nişancılar yoldan geçenlere veya evlere ayrım gözetmeden ateş ediyor. İnsanlar toplu taşıma araçlarında da diri diri yakıldığını kaydeden rapor ayrıca, bazı siyasetçiler ve gazetecilerin yurttaşlara çete şiddetine karşı mücadele etmeleri için örgütlenme çağrılarından sonra “teyakkuz tugayları” adı verilen öz savunma gruplarının ortaya çıkışına da dikkat çekiyor. Bu öz savunma gruplarının da toplu linç olaylarının arkasında yer aldığı ve yılın ilk çeyreğinde 66’sı çete üyesi olmak üzere en az 75 kişinin ölümüne neden olduğu belirtildi.
YAŞANANLARA DAİR
Haiti’de Devlet Başkanı Jovenel Moise’in Temmuz 2021’de öldürülmesinden sonra Başbakan Ariel Henry, başkentin yaklaşık yüzde 60’ına hâkim olan çetelere engel olamadı. Henry ve BM yetkilileri, daha önce birçok kez ülkeye, polise çetelerle savaşında yardımcı olacak bir uluslararası güç gönderilmesi çağrısında bulundu. Şimdiye kadar hiçbir ülke böyle bir güce katkıda bulunma sözü vermedi.
ABD yönetimi, bu çabalara Kanada’nın önderlik etmesini istiyor. Fakat Kanada Başbakanı Justin Trudeau reddediyor. Başbakan Ariel Henry, ertelenen seçimlerin yapılabilmesi için ülkede önce güvenliğin sağlanması gerektiğini söylüyor.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***