HABER MERKEZİ – BM’ye bağlı kuruluşlar 2022 yılında 258 milyon kişinin acil gıda yardımına ihtiyaç duyduğunu, çatışmaların, gıda krizlerinin ana itici gücü olmaya devam ettiğini belirtti.
Birleşmiş Milletler (BM) Besin ve Tarım Örgütü (FAO), BM Dünya Besin Programı (WFP), Avrupa Birliği (AB) ve Besin Krizine Karşı Global Ağ (GNAFC) kuruluşunun diğer üyeleri tarafından “Küresel Besin Krizleri Raporu (GRFC) 2023” açıklandı.
Rapora göre, yüksek seviyede akut besin güvensizliği yaşayan, beslenme ve geçim kaynağı yardımına ihtiyaç duyan kişi sayısı 2022’de üst üste dördüncü defa arttı. Raporda, gıda krizi yaşayan 58 ülke ya da bölgede yaklaşık 258 milyon insan akut besin güvensizliği yaşarken acil besin yardımına da ihtiyaç duyduğu belirtildi. Bu sayı, 7 yıldır hazırlanan GRFC raporunun en yüksek verisi olarak kayıtlara geçti.
35 MİLYON KİŞİ AÇLIK SEVİYESİNDE
Rapora göre yüksek seviyede akut besin güvensizliği yaşayan nüfusun yüzde 40’ı Afganistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Etiyopya, Yemen ve Nijerya’da yaşıyor. Somali, Afganistan, Burkina Faso, Haiti, Nijerya, Güney Sudan ve Yemen’de yaşayan insanlar felaket seviyesindeki akut besin güvensizliğiyle karşı karşıya kaldı. Bunların yüzde 57’si Somali’de yaşarken Haiti ise ilk defa bu kategoriye girdi. 39 farklı ülkede yaşayan yaklaşık 35 milyon kişi acil akut açlık düzeyinde yaşarken bunların yarısından fazlası Afganistan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Sudan ve Yemen’de yer aldı.
ÇOCUKLARIN DURUMU
Raporda, gıda krizi bağlamından 5 yaşın altındaki 35 milyondan fazla çocuğun, kilo kaybı ve akut yetersiz beslenme sorunu yaşadığı aktarıldı. Bunların 9,2 milyonu ise yetersiz beslenmenin ömrünü en tehdit edici biçimi olan ve çocuk ölümlerinin artmasından büyük rol oynayan aşırı kilo kaybı sorunuyla karşı karşıya kaldı.
Raporda, çatışmaların, gıda krizlerinin ana itici gücü olmaya devam ettiği belirtildi.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***