BERLİN – Yurtdışında seçimlere katılım oranı, oy kullanma olanağının ilk kez verildiği 2011 seçimlerinden bu yana en yüksek seviyeye ulaşırken, yurt dışı seçmen nüfusunun en yüksek olduğu Almanya’da 27 Nisan günü açılan seçim sandıkları dün akşam saat 21.00’de kapandı.
Yurtdışı genelinde olduğu gibi Almanya’da da 2018’deki seçime kıyasla katılımda artış yaşandı. Bu kez bir milyon 501 bin 152 Türk seçmenin bulunduğu ülkede 732 bin 776 kişi oy kullandı. Bu da yüzde 49 katılım oranı olarak kayıtlara geçti.
2018 seçimlerinde Almanya genelinde gümrükler hariç katılım oranı yüzde 45,74 olmuştu. Son seçimlerde AK Parti Almanya’dan yüzde 55,7 alırken, CHP yüzde 15,6, HDP de yüzde 14,8’le en çok oy alan 3 parti olmuştu. Cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 64,8 oy alırken, Muharrem İnce yüzde 21,9, Selahattin Demirtaş ise yüzde 10 oranında destek bulabilmişti.
Bu kez Almanya’da toplam 16 temsilcilikte oy kullanıldı. Türkiye mevcut başkonsolosluklara uzak bölgelerde oturan seçmenlere daha yakın merkezlerde ilave sandık kurulmasını ve toplam 26 bölgede oy verilmesini talep etmiş, Alman makamlarından gelen yanıtta diğer ülkelere seçim döneminde tanınan haklardan daha fazlasının zaten Türkiye’ye sunulduğu ve başka kentlerde seçim merkezleri kurulmasına gerek olmadığı bildirilmişti.
Berlin’de rekor artış
Almanya çapında en fazla oyun kullanıldığı temsilciliklerin başında Essen (75 bin), Stuttgart (74 bin) ve Düsseldorf (72 bin) olurken, katılımın yüzde olarak en yüksek oranda arttığı seçim bölgesi başkent Berlin oldu.
101 bin Türk vatandaşı seçmenin bulunduğu kentte 64 bin 88 kişi oyunu kullandı. Bu da bir önceki seçime kıyasla yüzde 23,4 oranında artış olarak belirlendi.
2018 seçiminde Berlin Başkonsolosluğu, Almanya’nın kuzey ve doğusundaki eyaletleri kapsadığı için seçmen sayısı 139 bindi. O zaman yüzde 40 anlamına gelen 56 bin kişi oy kullanmıştı.
27 Nisan’dan sonra toplam 13 gün süren oy verme sürecinin özellikle ilk haftasında Berlin Başkonsolosluğu önünde uzun kuyruklar oluştu, vatandaşlar ortalama 2 saat kuyrukta bekledi.
CHP Berlin Örgütü Başkanı Kenan Kolat VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, Berlin’deki oranın artışını kentte yaşayan Türkler’in siyasete olan ilgileri ile açıkladı. Kolat, şunları söyledi:
“Hem biz, hem Millet İttifakı’nın diğer unsurları hem de AK Parti haftalardır hummalı bir çalışma yaparak, Berlin’deki seçmeni oy kullanmaları konusunda hassaslaştırdı. Derneklerde, spor kulüplerinde, camilerde yoğun çalışmalar yapıldı. Ayrıca bizim gözlemlerimize göre, bu seçimde Alevi ve Kürt kökenli seçmenlerin oy verme konusunda çok daha ilgili olduklarını saptadık. Ayrıca Berlin’deki Türk nüfus son yıllarda büyük bir değişiklik gösterdi. Türkiye’den çeşitli nedenlerle ayrılan ve bizim ‘beyaz yakalı’ olarak tanımladığımız kişilerin sayısı binleri bulan yeni bir grup kentte yaşamaya başladı. Bunların hemen hepsini oy verirken, kuyruklarda gördük. Şimdiye dek tanımadığımız bir kitleydi.”
Oylar Ankara’ya gönderildi
Öte yandan, Berlin dışında Hamburg’da kullanılan oylar partilerin gözlemcileri ve özel olarak Berlin’e gelen bazı milletvekillerinin eşliğinde bugün Almanya saati ile 11.00’de özel bir uçakla Berlin Havalimanı’ndan Türkiye’ye götürüldü.
Uçak yüklenmeden önce milletvekilleri ve Yüksek Seçim Kurulu görevlileri tarafından kontrol edildi, ardından pusulalar mühürlü çuvallarla uçağa yüklendi.
CHP’li Kolat, oyların Ankara’ya varış süreci ile ilgili oy güvenliği açısından herhangi bir kuşkularının olmadığını ifade etti. Almanya’da verilen oylar, aritmetiksel olarak Türkiye’deki oyların yaklaşık yüzde 2’sini oluşturuyor.
Uzmanlar, başta Almanya olmak üzere yurtdışından gelecek oyların Cumhurbaşkanlığı seçiminde ve milletvekili sayısında dengeleri değiştirebilecek derecede rol oynadığını savunuyor.