HATAY – Özgür Eskiocak köpek eğitmeni. Antakya, Hatay’da yaşıyor. Bahçeli, müstakil evini köpekler için hem eğitim merkezi hem de pansiyon olarak kullanıyor.
Eskiocak depreme evinde, köpeklerle birlikte yakalanmış. Çekirdek ailesinden kimseyi kaybetmemiş ama amcası, ailesiyle birlikte, göçük altında kalıp ölmüş. Ailesiyle 15 gün sonra yüz yüze görüşebilmiş çünkü bu sürede üyesi olduğu Köpek Eğitmenleri Derneği’yle arama-kurtarma çalışmaları yapmış.
“Herhangi bir kurum bizden önce oraya gitmemişti”
Dernek, çalışmalarını ağır yıkım yaşanan Armutlu Mahallesi’nde yoğunlaştırmış.
Bölgeye ilk gittiklerinde az kalsın saldırıya uğruyorlarmış. Eskiocak yaşadıklarını VOA Türkçe’ye şöyle anlattı:
“Maalesef ki, üzülerek söylüyorum, insanlar bizi AFAD sanıp linç etmeye çalıştılar çünkü AFAD gelmemişti. Hiçbir şekilde herhangi bir kurum bizden önce oraya gitmemişti ve biz caddeye ilk gittiğimiz anda üzerimize gelen yaklaşık 30 kişilik bir grup bizi linç etmek isterken kim olduğumuzu açıkladıktan sonra bu sefer işler tam tersine dönüp, insanlar, işte, ‘Şurada teyzem var, burada annem var, burada kardeşim var, lütfen gelin, kurtarın’ derken bizi sürekli sokaklara yönlendirdiler ve biz de tabii keşif ekibi olarak ilk keşfimizi yaptık. İlk gün 18 canlıya ulaştık.”
Dernek canlı ulaştıkları insanların çoğunu çıkaramamış. Çünkü gerekli ekipmanları yokmuş. Göçük altındakileri bulmakta onlara yardım eden büyük oranda köpekleriymiş.
Irk değil karakter belirleyici
Eskiocak’a göre bir köpeğin arama-kurtarma çalışmalarında kullanılabilmesi için belirleyici olan köpeğin karakteri ve eğitim
Eskiocak “(Eğitim) Zor bir süreçtir, her köpeğin yapamayacağı bir şeydir. Bu arada arama-kurtarma köpeği illa (belirli) bir ırk köpeği olmak zorunda değil. Tamamen karakter meselesi ve karakteri uygun bütün köpekler arama-kurtarma köpeği olabilir. Hırslı olmalı, çalışkan olmalı ve mücadele ruhu yüksek olmalı” diye konuştu.
“Belki binlerce insan şu an yaşıyor olacaktı”
Eskiocak Türkiye’deki arama-kurtarma köpeği sayısının çok az olduğunu söylüyor.
Kahramanmaraş merkezli depremlerde çalışan köpeklerin yüzde 80’inin yurt dışından geldiğini hatırlatıyor. Oysa ona göre Türkiye’de de bilinmeyen nice cevherler var. Eskiocak, “İnsanların barınaklara bıraktığı köpekler doğru ellerde olsaydı ya da terk edilmeyip iyi bir eğitim almış olsaydı belki binlerce insan şu an yaşıyor olacaktı” dedi.