– Alman parlamentosu Reichstag’ın çatısına 78 yıl aradan sonra 2. Dünya Savaşı’nın Avrupa’daki bitişini işaretleyen zafer sancağının dikilmesi sosyal medyada gündem oldu. Nazi ordusunu yenilgiye uğratan Sovyetler Birliği askerleri tarafından 1 Mayıs 1945’te dikilen kızıl bayrak, o tarihten bu yana filmlere, romanlara ve hatta bilgisayar oyunlarına konu oluyordu.
Rusya’da ‘Zafer Günü’ adıyla 9 Mayıs’ta, Avrupa Birliği ülkelerinde ise ‘Avrupa Günü’ adıyla 8 Mayıs’ta kutlanan günün 78’inci yıldönümünde, kimliği belirsiz kişiler Reicshstag’ın çatısına tırmanarak üç renkli Almanya bayrağının yanına kızıl bayrağı dikmeyi başardı.
#BREAKING – Meanwhile, the Soviet Banner appeared over the #Reichstag in #Berlin pic.twitter.com/0CyTIhH8CC
— Virtual Intel (@virtual_intel) May 8, 2023
YALNIZCA ‘ÖLÜMSÜZ ALAY’ YÜRÜYÜŞÜNDE KULLANILMASINA İZİN VERİLİYOR
Özellikle turistlerin yoğun ilgisiyle karşılaşan kızıl bayrak, sosyal medyada da gündem oldu. Almanya’da, Rus sembollerine ve bayraklarına yalnızca Berlin’deki ‘Ölümsüz Alay’ yürüyüşü sırasında izin veriliyor. Ukrayna’daki savaş nedeniyle Berlin şehir yönetimi Sovyet askerlerinin bulunduğu anıtlarda Ukrayna ve Rus bayraklarının kullanılmasını da yasaklamıştı.
SAAT FARKI NEDENİYLE AVRUPA’DA BİR GÜN ERKEN KUTLANIYOR
‘Zafer sancağı’ olarak kızıl bayrak ilk kez 1 Mayıs 1945’te Berlin’deki Reichstag’ın çatısına dikilmişti. Kızıl Ordu mensubu Mihail Yegorov, Meliton Kantaria ve Alexei Berest tarafından dikilen bayrak, ikonik fotoğrafıyla birlikte yaklaşık 60 milyon insanın ölümüne neden olan 2. Dünya Savaşı’nın Avrupa’da bittiğini ve Nazilerin yenildiğini müjdelemişti. 8 Mayıs 1945 gecesi, bugün müze olan Berlin Karlshorst binasında atılan imzalarla resmen yıkılan Nazi Almanyası’na karşı kazanılan zafer, saat farkı nedeniyle Rusya’da her yıl ‘Zafer Günü’ adıyla 9 Mayıs’ta kutlanıyor.(DIŞ HABERLER)
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***