Yurtdışında yaşayan yaklaşık 3,5 milyon Türk vatandaşı yarın sandıklara gitmeye başlayacak.
Seçmen kaydı yurtdışında olan Türkiye vatandaşları, 27 Nisan-9 Mayıs günleri arasında çeşitli yurtdışı temsilciliklerde cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde oy kullanabilecek.
Dışişleri Bakanlığı’nın verilerine göre 5,5 milyonu Batı Avrupa ülkelerinde olmak üzere Türkiye dışında 6,5 milyonun üzerinde Türk vatandaşı yaşıyor.
YSK’nın verilerine göre, 2023 seçimlerinde 3 milyon 416 bin 98 seçmen yurtdışında oy verebilecek.
24 Haziran 2018’de yapılan son seçimlerde seçmen sayısı 3 milyon 44 bin 837 olarak belirlenmiş, bunlardan 1 milyon 525 bin 279’u oyunu kullanmıştı.
2023 seçimlerinde yurtdışında kayıtlı seçmenler, 73 ülke ve 156 yerde oy kullanabilecek. Yurtdışında oy verme işlemi 9 Mayıs Salı günü sona erecek. Gümrük kapılarında ise 14 Mayıs’a kadar oy verilebilecek. Yurtdışı seçmenler belirlenen temsilciliklerin herhangi birinde ya da sandık kurulan gümrük kapılarından birinde oy kullanabilecek.
Türkiye dışında en çok sandık, Türkler’in yoğun yaşadığı Almanya (26 temsilcilik), Fransa (9 temsilcilik), ABD (9 temsilcilik), Avusturya, İngiltere, Hollanda, Çin, Rusya ve Kanada’da kuruldu.
YSK verilerine göre en fazla yurtdışı seçmen 1 milyon 501 bin 152 kişiyle Almanya’da kayıtlıyken, en az seçmen 581 kişiyle Brezilya’da.
Bu seçimlerde YSK Türkler’in yaşadığı Belarus, Brezilya, Estonya, Fas, Karadağ, Kore Cumhuriyeti, Libya, Litvanya, Malezya, Nijerya, Pakistan, Portekiz, Slovakya ve Tanzanya’da ilk kez sandık kurdu.
Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması durumunda yurtdışında ve gümrük kapılarında oy verme işlemi 20 Mayıs Cumartesi günü başlarken, vatandaşlar 24 Mayıs Çarşamba gününe kadar sandığa gidebilecek. Bu durumda da gümrük kapılarındaki sandıklar 28 Mayıs’a kadar oy işlemi için açık kalacak. Seçim sürecinde gümrüklerde 24 saat boyunca oy kullanılabilecek.
Seçmenler, başkonsolosluklarda ya da gümrüklerde iki oy pusulası ile kabine girerek, tercihlerini yapacak. Pusulalardan birinde Cumhurbaşkanlığı seçimi adayları yer alırken, diğerinde ise milletvekili seçimi için partilerin isimleri ve amblemleri bulunacak.
Tercih yapıldıktan sonra, her iki pusula tek bir zarfa konarak, seçim sandıklarına atılacak. Yurtdışında kullanılan oylar, seçim sürecinin sona ermesinin hemen sonrasında ve oy sayımı yapılmadan, mühürlü çuvallarla THY’ye ait uçaklarla Ankara’ya gönderilecek.
Tüm oy torbaları, burada Türkiye genelindeki oy kullanma işlemi sona erene kadar muhafaza edilecek ve 14 Mayıs‘ta oy verme işleminin sona ermesinin ardından sayılmaya başlanacak.
Yurtdışı oylarının sayım işlemleri, YSK’nın Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’nın nezaretinde gerçekleşecek.
Yurtdışında yaşayan ve oy kullanma hakkına sahip olanların üçte ikisi Almanya, Fransa ve Avusturya‘da yaşıyor. Uzmanlar, yurtdışından yüksek katılımın cumhurbaşkanlığı seçiminde ve milletvekili sayısında dengeleri değiştirebilecek rol oynadığını belirtiyor ve en son 2018’de yüzde 50 olan katılımın bu kez daha da yükselmesinin beklendiğini ifade ediyor.
Cumhurbaşkanlığı seçiminde yurtdışına kayıtlı seçmenlerin kullandıkları oylar, adayların oylarına doğrudan yansıyarak Türkiye’de aldıkları toplam oylara ekleniyor.
Milletvekili seçiminde ise yurtdışı seçmenlerin oyları, Türkiye’deki illerin seçmen sayısı ve partilerin oy oranlarına orantılı bir biçimde il seçim çevrelerine dağıtılıyor.