Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 14 Mayıs’taki 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde, 9 ilde sadece CHP logosu ve 7 ilde sadece İYİ Parti logosu altında tek listeyle seçime girileceği gerekçesiyle, 16 ilde oy pusulasında Millet İttifakı yazılmamasına karar verdi.
YSK, 14 Mayıs günü sandık başına gidecek Millet İttifakı çatısı altındaki CHP ile İYİ Parti seçmenleri açısından sıkıntılı ve tartışmalı bir karara imza attı. Millet İttifakı’nın 16 ilde fermuar modeliyle tek listede milletvekili adayları göstermesi nedeniyle, 9 ilde CHP’nin ve 7 ilde İYİ Parti’nin listeleri söz konusu. Bu nedenle 16 ilde, Millet İttifakı altında tek siyasi parti logosu oy pusulasında olacak. Ancak YSK, bugün söz konusu 16 ildeki oy pusulasında, Millet İttifakı ibaresinin korunması gerektiği yönündeki CHP ve İYİ Parti’nin ortak başvurusunu reddetti.
YSK, 16 ildeki oy pusulasında, Millet İttifakı ibaresine yer verilmemesi kararıyla, aslında 8 Nisan günü gerçekleştirdiği pusula sıralaması için kura çekimi uygulamasındaki kararıyla, çelişkiye düştü. YSK, o gün 32 siyasi parti arasındaki kura çekiminde, oy pusulasındaki ana sıralama için ilk kura çekimi işlemini, herhangi bir ittifak üyesi olmayan partiler ile ittifaklar arasında gerçekleştirmişti. Ardından her ittifak için ayrıca ittifak ismi altında ittifak üyesi partiler arasındaki sıralamayı belirlemek üzere kura çekimi yapılmıştı. Bu çerçevede; 14 Mayıs Genel Seçimi için oy pusulasındaki ana sıralamada, örneğin Cumhur İttifakı 8’nci sırada yer alırken, Millet İttifakı ise 18’nci sırada yer almıştı. Sonrasında 10 Nisan itibariyle milletvekili listeleri teslim etmemiş olan siyasi partiler, oy pusulasından düşürülmüştü. YSK, seçime katılacak partisi sayısını 26 olarak açıklarken, 8 Nisan günkü kura çekimi sıralamasına göre pusuladaki yerler kesinleşmişti.
YSK, oy pusulası kura çekiminde öncelikle Millet İttifakı’nın sıralamasını kesinleştirerek, ittifak ibaresi altında CHP ile İYİ Parti’nin sıralamasını belirlemesine rağmen bugün 16 ilde, ittifak ismine yer verilmeyeceğine hükmetti.
YSK, CHP’nin YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu ile İYİ Parti’nin YSK Temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk’ün konuya ilişkin başvurusunu oy çokluğuyla reddetti. Başvuruda, Millet İttifakı kapsamında 16 ilin 9’unda CHP’nin, 7 ilde ise İYİ Parti’nin tek başına seçime gireceği belirtilerek “Partiler arası ittifakın devamında herhangi bir tereddüt olmadığı, bu haliyle ittifaka dahil partilerden birinin tek başına seçime girdiği yerlerde de parti logosu üstünde ittifak isminin yer alması” gerektiği vurgulandı. Ancak YSK Başkanı Ahmet Yener ile üç üye tarafından karşı oy kullanılmasına rağmen, 16 ilde Millet İttifakı ibaresinin oy pusulasından çıkarılmasına karar verildi.
Bunun üzerine İYİ Parti’nin YSK Temsilcisi Öztürk, “Millet ittifakı protokolü YSK tarafından kabul edilmişken, ittifakta yer alan partilerin oy pusulasındaki yerleri belirlenmiş ve ittifaka dahil partilerin tek başlarına seçime girmeleri durumunda oy pusulasında hangi sırada yer alacaklarına dair bir kura çekilmemişken, ittifakı düzenleyen 136 sayılı genelge yayınlanmışken, seçime katılacak partiler ve ittifaklar YSK tarafından resmi gazetede yayımlanmışken, ilgili kanunlarda ve genelgelerde herhangi bir aksi düzenleme bulunmazken, başvurumuz, tam da maç devam ederken yeni bir kural değişikliği ile YSK tarafından oy çokluğuyla 7/4 (Başkan ve üç üyenin muhalefetiyle) olarak reddedildi” açıklaması yaptı.
CHP’li Erkek: AK Parti’nin telkiniyle karar aldılar
CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek ise, “YSK öyle bir karar aldı ki, maç başladıktan sonra kuralı değiştirdi. Bu kararı AK Parti temsilcisinin baskılarıyla telkinleriyle aldılar, çok iyi biliyoruz. İYİ Parti ile iş birliği yaptığımız 16 ilde Millet İttifakı ünvanını kullanmamıza müsaade etmiyorlar” dedi.
Erkek, konuya ilişkin düzenlediği basın toplantısında, Millet İttifakı’nın altı siyasi partiden oluştuğunu ve seçim ittifak protokolünü YSK’ya sunduklarını anımsattı. YSK’yı bilgilendirdiklerini belirten Erkek, “DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti, Saadet Partisi, CHP listelerinden adaylarını gösterecekler dedik. Türkiye’de 16 ilde İYİ Parti ile birlikte hareket ediyoruz, iş birliği yapıyoruz. 9 ilde CHP listesiyle 7 ilde İYİ Parti listesiyle gireceğiz dedik. Tüm bunları söylememize rağmen YSK dün gece öyle bir karar aldı ki, maç başladıktan sonra kuralı değiştirdi. Millet İttifakı önde, çok iyi mücadele ediyor. Sarayın duvarları arasında korku çok büyük. Erdoğan’da ve Cumhur İttifakı’nda kaybetme korkusu o kadar büyümüş ki, ne yapabiliriz de acaba bu seçimi ve maçı çevirebiliriz diye artık her yola başvuruyorlar. YSK’daki yüksek yargıçlara da buradan seslenmek istiyoruz. Sizler Danıştay, Yargıtay’dan gelerek, YSK’da görev yapan yüksek yargıçlarsınız. Sizin bir tek efendiniz vardır, o da hukuk ve yasalardır, seçim kanunlarıdır. Öyle bir karar aldılar ki, bu kararı AK Parti temsilcisinin baskılarıyla telkinleriyle aldılar, çok iyi biliyoruz. İYİ Parti ile iş birliği yaptığımız 16 ilde, Millet İttifakı ünvanını kullanmamıza müsaade etmiyorlar” diye konuştu.
Ardından Millet İttifakı’nın adı oy pusulasında olmayacak illeri sıralamak istediğini belirten Erkek, seçmenlere seslenerek, “Adıyaman, Bartın, Batman, Çorum, Düzce, Erzincan, Hakkari, Rize ve Van. Bu 9 ilde Millet İttifakı CHP listesi ile, tek liste ile seçimlere girecek. Ama diyorlar ki ‘Millet İttifakı çatısı altında giremezsiniz, yalnızca CHP listesi ve logosu olacak’. Unutmayın ki orada Millet İttifakı’nı CHP temsil ediyor. CHP logosuna, altı oka mührünüzü basın. Onlar 9 ilde Millet İttifakı’nı silmek istiyorlar ama siz oylarınız ile onu yazacaksınız. Aksaray, Bayburt, Bitlis, Çankırı, Gümüşhane, Muş ve Yozgat’ta bu 7 ilde de Millet İttifakı İYİ Parti listeleriyle seçime gidiyor. Burada da Millet İttifakı’nı İYİ Parti’nin temsil ettiğini asla unutmayın. YSK, bu kararı 7’ye 4 oy çokluğu ile aldı. Yasal dayanağı olmayan bir karardır. Biri çıksın, bu aldıkları kararın yasal dayanağını göstersin. Gösteremezler, çünkü maalesef talimatla, telkin ile alınmış bir karar. Maç başladı, başladıktan sonra yeni kurallar getiriyorlar” dedi.
YSK’nın silah olarak kullanıldığını kaydeden Erkek, YSK üyelerine de seslenerek, “Yasal dayanağı olmayan hiçbir karara imza atmayın. Çünkü bir gün gelir herkes hiçbir ayrımı olmadan yine hukuk önünde hesap verir. Bizim hiçbir endişemiz yok, ne yaparlarsa yapsınlar. Hangi girişimlerde bulunurlarsa bulunsunlar, biz çok iyi biliyoruz ki, geliyor gelmekte olan. 14 Mayıs’ta kanacağız, iktidar olacağız. Tüm bu hukuksuzluk ve keyfiliklere de son vereceğiz” ifadesini kullandı.