Tunus’ta Nahda Hareketi Lideri ve eski Meclis Başkanı Raşid el-Gannuşi’nin dün akşam evine baskın düzenlenip gözaltına alınmasının ardından, polis Nahda Hareketi Genel Merkez binasını boşaltarak burada arama yaptı.
AFP, partinin ülke genelindeki bütün bürolarının kapatılarak, buradaki toplantı ve faaliyetlerinin yasaklandığını duyurdu.
Nahda Hareketi yönetici kadrolarından ve eski Dışişleri Bakanı Refik Abdusselam, Facebook hesabından yaptığı paylaşımda, Gannuşi’nin evine yapılan baskının ardından gözaltına alındığını aktardı.
Nahda Hareketi’nden yapılan yazılı açıklamada ise ülkedeki muhalefete “muhalif siyasilerin hakları ve özgürlüklerine karşı yapılan ihlaller ve baskıcı uygulamalara karşı tek bir saf halinde durulması” çağrısı yapıldı.
Gannuşi’nin gözaltına alınmasının “oldukça tehlikeli bir gelişme” nitelemesiyle kınandığı açıklamada, Nahda liderinin derhal serbest bırakılması istendi.
Öte yandan ülkedeki yerel medyada Gannuşi’nin gözaltına alınmasına dair verilen haberlerde “Ulusal Kurtuluş Cephesi liderleriyle yaptığı bir konuşmanın video kaydının sızdırılması üzerine Gannuşi’nin gözaltına alındığı iddia edildi. Gannuşi’nin gözaltına alınmasına ilişkin resmi makamlardan henüz bir açıklama yapılmadı.
Ulusal Kurtuluş Cephesi’nin basın toplantısı yasaklandı
Tunus’taki muhalefetin çatı oluşumu Ulusal Kurtuluş Cephesi’nden Emek ve Başarı Partisi lideri Abdullatif el-Mekki, cephenin faaliyet gösterdiği binaya girişlerinin ve Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi’nin gözaltına alınmasına ilişkin basın toplantısı aracılığıyla açıklama yapmak istemelerinin güvenlik güçleri tarafından engellendiğini söyledi.
Eski Sağlık Bakanlarından Mekki, konuya ilişkin basına yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Ulusal Kurtuluş Cephesi, 31 Mayıs 2022’de Tunus’un Kalbi Partisi, Onur Koaalisyonu, Nahda Hareketi, Darbeye Karşı Vatandaşlar Girişimi, Emek ve Başarı Partisi ile Tunus İrade Partisinin desteğiyle, darbeye karşı durmak için oluşturulan bir girişim. Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi’nin gözaltına alınmasının ardından bu olayı değerlendirmek üzere sabah saatlerinde basın toplantısı yapmak istedik. Fakat güvenlik güçleri cephe merkezine girmemize izin vermediler.”
Merkezlerinin önünde yoğun güvenlik önlemleri alınmasına anlam veremediklerini belirten Mekki, İçişleri Bakanlığının Nahda Hareketi ve Ulusal Kurtuluş Cephesi üyelerinin bir araya gelmesini önlemek için olağanüstü hal yasasına dayanarak bu yönde bir karar alındığının kendilerine iletildiğini açıkladı.
Nahda Hareketi merkezinde arama yapan polis binayı boşalttı
Tunus polisi Nahda Hareketi Genel Merkez binasını boşaltarak, burada arama yaptı. Nahda Hareketi Siyasi Danışmanı Riyad eş-Şuaybi, başkent Tunus’ta yer alan genel merkezlerindeki aramaya ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı.
Şuaybi, açıklamasında “Nahda Hareketi Genel Merkez binamıza yönelik güvenlik güçlerinin arama yapması, parti çalışmalarının ve örgütlenme özgürlüğünün açık bir ihlalidir. Merkez binamız birkaç günlüğüne arama yapılması için güvenlik güçleri tarafından boşaltıldı.” ifadelerini kullandı.
AB: Tunus’taki gelişmeleri endişeyle izliyoruz
Avrupa Birliği (AB) yönetimi, Tunus’ta Nahda Hareketi lideri ve eski Meclis Başkanı Raşid el-Gannuşi’nin gözaltına alınması ve hareketin genel merkezinin kapatılmasını endişeyle izlediklerini bildirdi.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in ofisinden yapılan açıklamada, Gannuşi’nin gözaltına alınmasıyla Tunus’ta farklı muhalif gruplardan siyasi aktörlere yönelik gözaltı işlemlerine yenisinin eklendiği belirtildi.
Gözaltı işlemine yönelik resmi bilginin beklendiği kaydedilen açıklamada, adil yargılama ve savunma hakkına saygı gösterilmesine önem verilmesi çağrısı yapıldı.
Açıklamada, “Aynı zamanda temel çoğulculuk ilkesinin altını çiziyoruz. Bu unsurlar demokrasiler için elzemdir ve AB’nin Tunus ile ortaklığının temelini oluşturmaktadır.” ifadesi yer aldı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***