HABER MERKEZİ– Sudan’da darbe yapan ordu ile eski ortağı Hızlı Destek Güçleri’nin arasında başlayan çatışmalar devam ediyor. Arap Birliği ise krizin çözümü için arabuluculuk teklifinde bulundu.
Sudan’da darbeyle devletin başına geçen General Abdul Fettah El Burhan’a bağlı ordu ile Muhammed Hamdan Daglo’ya bağlı paramiliter bir güç olan Hızlı Destek Güçleri arasında yaşanan çatışmalar üç gündür devam ediyor.
Başkent Hartum’da devam eden çatışmalarda ağır silahlar kullanılıyor. Ordu HDG karargahlarını havadan bombalıyor.
Binlerce üyesi olan HDG, daha önce kanlı Darfur savaşında milis olarak yer aldıktan sonra, resmi olarak Sudan ordusuna bağlandı. Ekim 2021’de ise ordu ile HDG birlikte sivilleri yönetimden uzaklaştırdı.
Doktorlar Sendikası’na göre 56’sı Cumartesi ve 41’i pazar günü olmak üzere en az 97 sivil öldürüldü. Bunların yarısına yakını başkent Hartum’da öldürüldü.
HDG havalimanının kontrolünü de ele geçirdiklerini açıklarken, ordu bu bilgiyi yalanladı. Paramiliterler cumhurbaşkanlığı sarayına girdiklerini duyurdu, bunu da ordu yalanladı.
Uluslararası alanda yükselen ateşkes çağrıları da henüz karşılık bulmadı. Sudan’da günde birkaç saat elektrik veriliyordu. Çatışmaların başından beri ise Hartum’un bazı mahallelerinde elektrik ve su tamamen kesildi.
ARAP BİRLİĞİ’NDEN ÇAĞRI
Arap Birliği, Sudan’da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmaların acilen durdurulması çağrısı yaparak, krizin çözümü için arabuluculuk teklifinde bulundu.
Arap Birliği Konseyinin Mısır ve Suudi Arabistan’ın çağrısı üzerine Sudan’daki olayları görüşmek üzere daimi temsilciler düzeyinde yaptığı toplantının kapanış bildirisinde, “Sudan’daki taraflara tüm silahlı çatışmaların derhal durdurulması ve krizin çözümü için barışçıl sürece ivedilikle dönülmesi” gerektiği vurgulandı.
Arap Birliği’nin, Sudan’daki krizin, sürdürülebilir ve halkının çıkarları doğrultusunda sonlandırılmasına yardımcı olmak için her türlü çabayı göstermeye hazır olduğu” teyit edilen bildiride, Birlik, Sudan’da ordu ile HDK arasındaki çatışmaların ardından patlak veren krizi çözmek için arabuluculuk teklifinde bulundu.
Ayrıca Arap ülkelerinin Hartum’daki büyükelçilerine, “Tüm taraflarla temasa geçerek ülkede istikrarın yeniden sağlanmasına katkıda bulunmak için harekete geçmeleri” çağrısı yaptı.
DSÖ: SAĞLIĞA ERİŞİM GARANTİSİ VERİLMELİ
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise 83 kişinin yaşamını yitirdiğini, bin 126 kişinin yaralandığını açıkladı.
DSÖ, yaptığı açıklamada, “15 Nisan’dan bu yana Hartum, Güney Kurdufan, Kuzey Darfur ve Kuzey eyaletleri ile değişik bölgelerdeki çatışmalarda en az 83 kişi öldü, 1126 kişi yaralandı. En şiddetli çatışmalar Hartum’da yaşanıyor” bilgisini verdi.
Çatışmalar nedeniyle hastalar ve sağlık çalışanlarının hastanelere erişiminde sıkıntı ve bazı ilaçlar ve tıbbi malzemelerde ciddi yetersizlik yaşandığını belirten DSÖ, çatışmanın taraflarını, sağlık hizmetlerinin yerine getirilmesinde tarafsızlığa saygı göstermeye ve çatışmalarda yaralananların sağlık tesislerine sınırsız erişimini garanti etmeye çağırdı.
DSÖ, tüm taraflara, uluslararası insani hukuk kapsamındaki yaralıları, hastaları, sivilleri, sağlık çalışanlarını, ambulansları ve sağlık tesislerini koruma yükümlülüklerini hatırlattı.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***