Türkiye’de gözler 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak olan seçimlere çevrildi. Seçimlerle alakalı gündemde olan konulardan birisi de milletvekili sayılarının belirlenmesinde rol oynayan D’Hondt sistemi. AKP ve MHP’nin seçim öncesi yaptığı değişiklikle, ittifakı oluşturan partilerin çıkaracağı milletvekili sayısı D’Hondt sistemi ile belirlenecek.
Peki, son anket sonuçlarına göre hangi parti kaç milletvekili çıkartıyor? D’Hondt sistemi nedir, nasıl hesaplanır?
Seçim yaklaşırken, siyasi partiler milletvekili aday listelerine odaklandı. Bu seçimde uygulanacak hesaplama yöntemi, ittifakları yeni taktiklere ve ortak liste arayışına zorluyor. Ancak üç ittifakın bileşenleri de kendi logolarıyla ayrı liste çıkarma eğiliminde. İttifakların ve partilerin milletvekili kesin aday listelerini 19 Nisan’da ilan etmesi gerekiyor.
Mart ayında yapılan seçim anket sonuçları dikkate alınarak, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMMM) yer alabilecek tahmini milletvekili sayılarını hazırladık. Bu haberde 2018 yılında yapılan seçimlerin resmi sonuçlarına en yakın anket verilerini ölçen ORC, MetroPoll ve mart ayında yapılan 17 anketin ortalaması ele alındı.
ORC’NİN ANKETİNE GÖRE MİLLET İTTİFAKI VEKİL SAYISINI ARTIRIYOR
2018 yılında düzenlenen Cummhurbaşkanlığı ve genel seçimlerin resmi sonuçlarına en yakın anket verilerini paylaşan ORC, mart ayında yaptığı anket dikkate alındığında AKP’nin milletvekili sayısı 229, CHP’nin milletvekili sayısı 206, İYİ Parti’nin milletvekili sayısı 68, HDP’nin milletvekili sayısı 70, MHP’nin milletvekili sayısı 25 oluyor. Bu ankete göre meclise giren son parti Gelecek Partisi ise 2 milletvekili çıkartabiliyor.
ORC’nin sonuçlarına göre AKP, 2018 yılına göre 56, MHP ise 23 miiletvekili kaybediyor. CHP milletvekili sayısını 72 arttrırken, İYİ Parti 32 ve HDP 14 milletvekili daha fazla çıkartabiliyor.
17 ANKETİN ORTALAMASI HDP’Yİ KİLİT PARTİ YAPIYOR
Millet İttifakı’nın en güçlü vaatlerinden birisi “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem”. Bunu gerçekleştirebilmek için parlamentoda çoğunluğa ihtiyaç duyan Millet İttifakı için HDP’nin oyları kritik önem taşıyor. Mart ayında yapılan 17 anketin ortalaması alındığında TBMM’de en fazla milletvekili çıkartan parti AKP oluyor. AKP, 263 vekil ile zirvede yer alırken, CHP’nin milletvekili sayısı 184 oldu.
Millet İttifakı’nın ortaklarından İYİ Parti 50 vekil çıkartırken, Cumhur İttifakı ortağı MHP 24 vekilde kaldı. Emek ve Özgürlük İttifakı ortağı HDP’nin vekil sayısı ise 77 olarak ölçüldü. Muharrem İnce’nin partisi Memleket Partisi ise 2 vekil ile TBMMM koltuklarında yer alabiliyor.
METROPOLL’E GÖRE MİLLET İTTİFAKI, CUMHUR İTTİFAKI’NI GEÇİYOR
MetroPoll Araştırma’nın “Türkiye’nin Nabzı” Mart 2023 raporundaki verileri de veri analisti Murat Kızılboğa derledi. Kızılboğa, yaptığı milletvekili dağılımı simülasyonu ile MetroPoll’ün anket sonucunu TBMM’ye yaydı. Mart ayında çıkan sonuçlara göre, AKP ve MHP’den oluşan Cumhur İttifakı 289 milletvekili çıkartırken, Millet İttifakı ise 220 vekil çıkartabiliyor. HDP, TİP gibi partilerin yer aldığı Emek ve Özgürlük İttifakı ise 91 vekil ile TBMM’de yer alabiliyor.
@Metropoll Araştırmanın “Türkiye’nin Nabzı” Şubat ve Mart 2023 raporundan aktarılan bulgulara göre tahmini Milletvekili dağılımı
Milletvekili dağılımı simülasyonu -> @mrt_kizil pic.twitter.com/biNH8F8WWh
— Murat Kızılboğa (@mrt_kizil) March 28, 2023
D’HONDT SİSTEMİ NEDİR?
D’Hondt sistemi, Ghent Üniversitesi medeni hukuk bölümünden akademisyen ve matematikçi Belçikalı Victor D’Hondt tarafından 1878’de tasarlanan nispi temsil sistemine deniyor. D’Hondt sistemi ile bir siyasi parti bir seçim bölgesinde bir milletvekili çıkardığında oyları ikiye, iki milletvekili çıkardığında oyları üçe, üç milletvekili çıkardığında oyları dörde, dört milletvekilindeyse toplam oyları beşe bölünüyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***