Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun davetlisi olarak Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ortak basın toplantısında Karadeniz Tahıl Anlaşması’nın sona erdirilebileceği uyarısında bulundu.
İkili ve uluslararası gündemdeki çeşitli konuları müzakere etmek üzere Türkiye’yi ziyaret eden Rus Dışişleri Bakanı yaptığı açıklamada, Ukrayna ile ilgili barış müzakerelerinin ancak Amerikan hakimiyetinin olmadığı “yeni bir dünya düzeni” kurulması halinde mümkün olabileceğini söyledi.
Tahıl Anlaşması’nın Rusya’nın tarımsal üretimini ve gübrelerini dış pazarlara göndermesine izin vermesi gereken şartlarının uygulanmadığını ileri süren Lavrov, “Rus gübre ve tahıl ihracatının önündeki engellerin kaldırılması konusunda ilerleme kaydedilmezse, o zaman kendimize bu anlaşmanın gerekli olup olmadığını soracağız” dedi.
Barış müzakerelerinin sadece “Rusya’nın çıkarları göz önünde bulundurularak” gerçekleştirilebileceğinin de altını çizen Lavrov, “Bunlar yeni dünya düzeninin üzerine kurulacağı ilkelerdir” diye ekleyerek Amerikan “hegemonyasını” kınadı.
Mart ayında Rusya tahıl anlaşmasına katılım süresini anlaşmada öngörülen 120 gün yerine sadece 60 gün uzattığını açıklamıştı.
Geçen temmuzda Birleşmiş Milletler, Ukrayna, Rusya ve Türkiye arasında 120 günlüğüne imzalanan anlaşma, Rus işgalinin neden olduğu küresel gıda krizinin hafiflemesini sağlamıştı.
Kasım ayında dört ay daha uzatılan anlaşma, Birleşmiş Milletler’e (BM) göre Ukrayna limanlarından 24 milyon tondan fazla tahılın ihraç edilmesini sağladı.
Çavuşoğlu: Moskova’daki dörtlü görüşmede diyaloğun devam etmesi gerekiyor
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da toplantıda yaptığı konuşmada, Rusya’nın başkenti Moskova’da 3-4 Nisan’da Türkiye, Rusya, Suriye ve İran arasında dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde gerçekleştirilen 4’lü toplantılara değindi.
“Moskova’da her ülke tutumunu ve görüşlerini şeffaf ve açık şekilde dile getirdi” diyen Çavuşoğlu, “Bu sürecin aynı şekilde şeffaf ve açık şekilde devam etmesi gerektiğine inanıyoruz. Bir toplantıda, iki toplantıda tüm meselelerin halledilmeyeceğini biliyoruz, gerçekçiyiz ama diyaloğun devam etmesi gerekiyor ve istişarelerin aynı şekilde yoğunlaştırılarak devam etmesinde fayda var.” ifadelerini kullandı.
İsrail’in Mescid-i Aksa’ya yönelik baskınlarına ilişkin soruya yanıt veren Çavuşoğlu, “İsrail’in ramazan ayında Harem-i Şerif’in kutsiyetini ve tarihi statükosunu ihlal eden bu saldırısını lanetliyorum. Burada özellikle ibadet eden Müslümanlara yönelik İsrail polisinin muamelesi kabul edilemez. İnsanlık dışıdır.” dedi.
Bakan Çavuşoğlu, “Bugün İsrail’de güvenlik işleri en ırkçı, en faşist bir siyasetçiye verilmiştir. (Aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar) Ben-Gvir’a verilmiştir. Dolayısıyla bizim İsrail’e çağrımız, gerek Mescid-i Aksa’ya yönelik bu saldırılarını, biraz önce durduklarının haberini aldık, gerekse hava saldırılarını kalıcı olarak durdurması gerekiyor.” diye konuştu.
Bugün Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki ile ve mümkün olursa Dışişleri Bakanı Eli Cohen ile de görüşeceğini ifade eden Bakan Çavuşoğlu, “Biz Türkiye olarak İsrail’le yeniden bir diyalog başlattık ama şunu herkes bilsin ki başta İsrail, bu, Filistin davası pahasına olamaz. Filistin, Mescid-i Aksa ve Kudüs konusu bizim kırmızı çizgimizdir her zaman ve bu konularda bu davalardan hiçbir zaman taviz vermeyiz” diye konuştu.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***