– 15 Nisan’dan bu yana ordu ve paramiliter güç Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında çatışmaların devam ettiği Sudan’da ülkenin savaş suçlusu eski lideri Ömer el Beşir’in nerede olduğu tartışma konusu oldu. Tıpkı Beşir gibi Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından Darfur’daki savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar nedeniyle yargılanan ve hakkında yakalama kararı olan eski Sudan İçişleri Bakanı Ali Harun salı günü kendisi ve diğer eski hükümet yetkililerinin cezaevinden ayrıldığını söylemiş ve Beşir’in nerede olduğu tartışmaları başlamıştı.
Ömer el Beşir UCM tarafından aranan ilk görevdeki devlet başkanı ayrıca UCM tarafından soykırım suçundan yargılanan ilk kişi olmuştu. Beşir, 2019’daki kitlesel protestoların ardından ordu ve HDK’nin darbesiyle devrilmiş ve yolsuzluktan hapis cezası almıştı.
ORDU, BEŞİR’İN ASKERİ HASTANEDE TUTULDUĞUNU DOĞRULADI
Reuters haber ajansına konuşan iki yetkili Beşir’in 15 Nisan’daki çatışmalar başlamadan başkent Hartum’daki Kober cezaevinden bir askeri hastaneye kaldırıldığını söyledi.
Daha sonra açıklama yapan Sudan ordusu da Ömer Beşir’in Aliaa askeri hastanesinde polis nezaretinde tutulduğu duyuruldu. Ordudan yapılan açıklamada Beşir ve 30 kişinin daha ordu ve HDK arasında çatışmaların başlamasından önce askeri hastaneye nakledildiği söylendi.
SUDAN POLİSİ: HDK KOBER CEZAEVİ’NE BASKIN YAPTI
Sudan polisi ise HDK’nin 21 ve 24 Nisan tarihleri arasında beş cezaevine baskın yaptığını ve tüm tutukluları serbest bıraktığını açıkladı. Sudan polisi HDK’nin Kober cezaevine yaptığı baskında da tüm tutukluları serbest bıraktığını ve cezaevi yetkililerinden ölen ve yaralananlar olduğunu duyurdu.
HDK’den yapılan açıklamada ise Kober Cezaevi mahkumlarının tahliyesi olarak nitelendirilen olayda ordu suçlanarak, “Savaşın başından ve sonrasındaki yansımalardan, darbe liderliğinin ve aşırılık yanlılarının ülkedeki hükümet sistemini eski haline getirerek zamanın çarkını geri döndürmek istedikleri açıktı” ifadesi kullanıldı.
ATEŞKESE RAĞMEN ÇATIŞMALARIN SÜRDÜĞÜ BELİRTİLİYOR
Diğer yandan Reuters haber ajansının aktardığına göre tarafların 72 saatlik ateşkes ilanına rağmen salı günü geç saatlerde Sudan’da çatışmalar yeniden alevlendi. Ordu ve HDK, ABD ve Suudi Arabistan’ın arabuluculuğunda yapılan müzakerelerin ardından salı günü başlayacak 72 saatlik ateşkes üzerinde anlaşmaya vardığını duyurmuştu. Ancak Reuters muhabiri, Hartum’un Nil Nehri üzerindeki kardeş şehirlerinden biri olan ve ordunun HDK mevzilerini hedef almak için insansız hava araçları kullandığı Omdurman’da akşam karanlığından sonra silah sesleri ve patlamalar duyulduğunu söyledi. BM’nin Sudan özel elçisi Volker Perthes ise salı günü BM Güvenlik Konseyi’ne ateşkesie “şu ana kadar bazı bölgelerde uyulduğunu söyledi. Perthes iki tarafın da “ciddi bir şekilde müzakere etmeye hazır olmadığını da” söyledi.
NE OLMUŞTU?
Sudan’ın başkenti Hartum ve diğer şehirlerde 15 Nisan sabahı ordu ile paramiliter güç HDK arasında silahlı çatışmalar başlamıştı. Ordu ile HDK arasında “HDK’nin tamamen orduya katılmasını” öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık sıcak çatışmaya dönüşmüştü. Sudan Dışişleri Bakanlığı, Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan’ın, orduyla çatışan HDK’nin feshedilmesi ve devlete karşı isyancı güç ilan edilmesi kararı aldığını, bu esasa göre davranılacağını bildirmişti.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise başkent Hartum ve diğer şehirlerde 15 Nisan’dan bu yana çatışmalarda 459 kişinin hayatını kaybettiğini, 4 bin 071 kişinin yaralandığını duyurmuştu. (DIŞ HABERLER)
Sudan’dan tahliye edilen ilk kafile Türkiye’ye döndü
Sudan’da 72 saatlik ateşkes
Sudan medyası: Erdoğan’ın arabuluculuk önerisi taraflardan kabul görmedi
DSÖ’den Sudan için ‘biyolojik risk’ açıklaması
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***