BEDLÎS – El arabasının üzerinde tepki amacıyla “Diplomalı Pilavcı” yazan “mülakat” mağduru Fuat Özdemir, üniversiteyi birincilikle bitirmesi rağmen atanamadığı için tavuk pilav satarak geçimini sağlamaya çalışıyor.
Bedlîs, yoksulluk ve işsizlik istatistiklerinde yıllardır son sıralarda yer alıyor. 350 bin nüfusa sahip olan kent, ekonomik kriz çok derin hisseden kentlerin başında geliyor. Nüfusunun büyük bölümü gençlerden oluşan kentte, her yıl binlerce kişi iş bulmak ve çalışmak umuduyla Türkiye’nin büyük metropol kentlerine göç ediyor. Kent özelinde AKP-MHP iktidarı uyguladığı ekonomik politikalar nedeniyle işsizlik ve yoksulluğun artmasına neden oldu. Bedlîs’te 1940 yılında üretime giren Bitlis’in ilk sigara fabrikası da 20 Aralık 2007 tarihinde kapatılınca kentte işsizlik oranı daha da arttı. Bu gün Bedlîs ve ilçelerinde yaşayan yurttaşların büyük bölümü ise işsiz. Yine Bedlîs doğumlu binlerce üniversiteli genç, kentte iş olanaklarının olmaması ve AKP-MHP’nin kamu işleri için getirdiği mülakatlarda elendiği için işsiz durumda.
SÜREKLİ SÖZLÜ MÜLAKATTA ELENDİ
Bu mezunlardan biri de Fuat Özdemir. Muş Alpaslan Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nü birincilikle bitirmesi rağmen atanamadığı için mesleği yerine tavuk pilav satarak geçimini sağlayan Özdemir, girdiği tüm mülakatlarda elendi. Atanamadığı için yıllarca işsiz kalan Özdemir, Bedlîs’in Tetwan ilçesinde Wan Gölü sahilinde el arabasıyla pilav, tavuk satarak ailesini geçindirmeye çalışıyor. Mülakat mağduru Özdemir, tepki amacıyla pilav arabasının üzerine “Diplomalı Pilavcı” yazdı. Diplomalı pilavcı yazısı, insanların dikkatini çekerken, Özdemir, “Okuduğum yıllarda üniversiteyi birincilikle bitirdim. Hedefim vergi müfettişliğiydi. Birçok sınava ve mülakatlara girdim. Girdiğim mülakatların sayısı çok fazla ama bir türlü atanamadım. Ya kriterlere uygun değildim ya da başka nedenlerden dolayı elendim. Bir şekilde mülakatları geçemedim. Pilavcılık serüvenim ise İzmir’de başladı. İzmir’de KPSS kursuna giderken akşamları İzmir Basmane’de tavuk pilava çıkıyordum. İki yıl boyunca İzmir’de bu işi yaptım. Daha Sonra Tatvan’a geldim” diyor.
‘GEÇİNEMEDİĞİM İÇİN PİLAV SATIYORUM’
Tetwan’da da KPSS’ye çalıştığını ama bir türlü yerleşemediğini söyleyen Özdemir, “2017 yılında evlendim. Evlendikten sonra, evliliğin gerektiği gerekleri yerine getirmek için mecbur çalışmak zorunda kaldım. Bu sürede KPSS’ye ara verdim. 3 yıl Tatvan’da bir otelde çalıştım ama aldığım maaş yetmiyordu. Asgari ücret alıyordum ama geçim için yetmiyordu. Evim kiraydı daha sonra iki çocuğum oldu. Geçinemediğim için pilavcılık mesleğimi yapmaya karar verdim. O dönemde pandemi etkisi oldu. Pandemi döneminde iş yerlerinin çoğu kapandı. Bu da çok ciddi bir işsizlik ortaya çıkardı. Ben de o dönemin işsizlerin arasındaydım. İşsiz kalınca bu defa tavuk pilav geldi aklıma. Ben de bu işe başladım. İlk açtığım yıl işler biraz düşüktü ama şimdi işlerim çok iyi. Tavuk pilavı evde hijyenik bir ortamda hazırlıyorum. Daha sonra getirip sahilde tavuk pilav arabasının içinde satıyorum. Halk da büyük ilgi gösteriyor. Özellikle dışardan gelenler çok beğeniyor. Diplomalı Pilavcı ismi sahilin bir simgesi haline gelmiş durumda” dedi.
‘MÜLAKAT DEĞİL LİYAKAT OLSAYDI’
“Kendi mesleğimi yapmak isterdim. Yani içimde hep bir burukluk ve acı var” diyen Özdemir, şöyle konuştu: “Keşke vergi müfettişi olabilseydim. En çok istediğim buydu. Ama bir türlü olamadık. Üniversiteyi birincilikle bitirdim, çok başarılı bir öğrenciydim. Üniversitede en başarılı öğrencilerden biriydim. Mesela okulda ikinci öğretim öğrencileri 600 TL harç ücreti ödüyorlardı ama sınıfta birinci olduğum için hiç harç ücreti ödemeden okulu bitirdim. Üniversiteyi bitirdikten sonra gerçekten KPSS’den de çok başarılıydım. KPSS’de yeterli puan aldıktan sonra kurum sınavlarına kalıyorsun. Kurum sınavlarına girdiğiniz zaman kurumla ilgili sorular çıkıyor. Çoğu zaman kurum sınavını geçiyordum. Kurum sınavını geçtiğim zaman bu kez mülakat engeline takılıyordum. Mülakatlarda sordukları soruların çoğunu biliyordum. Mülakat değil de keşke liyakat olsaydı. Seçimlerde mülakatların kaldırılacağı söyleniyor, umarım kaldırılır. Benim gibi mülakat mağduru binlerce insan var. Mülakatlar yüzünden binlerce mağdur olan insan var.”
‘MÜLAKAT KALDIRILSIN’
Kente hizmet sektörüne bakıldığında çalışanların çoğunun üniversite mezunu olduğunu söyleyen Özdemir, “Tek isteğim bu seçimde kim kazanırsa kazansın ama mülakatı kaldırsın” diye konuştu.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***