Morgan Stanley, 14 Mayıs’ta gerçekleştirilecek seçimleri Millet İttifakı’nın kazanması durumunda politika faizinin ilk aşamada yüzde 30-35 seviyesine, yıl sonunda ise yüzde 40-45 seviyesine kadar çıkarılabileceğini öngördü.
Bloomberg HT’deki habere göre Morgan Stanley ekonomistleri, seçim sonrası için döviz kuruna ilişkin tahminlerini paylaştı. 5 Nisan tarihli raporda, “Seçimlere kadar Türk lirasını görece dengeli tutmak yönündeki güçlü eğilim göz önüne alındığında, yerlilerin Döviz işlemlerine yönelik düzenlemelerin artmasını ve TCMB tarafından liralaşma yönünde daha sıkı adımlar atılmasını bekliyoruz” denildi.
Seçimi Cumhur İttifakı kazanırsa
Raporda seçimi Cumhur İttifakı’nın kazanması senaryosunda, düşük faiz politikasının süreceği, finansal koşullar ile piyasa faizlerinin alternatif araçlar ile bankacılık sektörü düzenlemeleri ile belirlenmeye devam edeceği öngörüldü.
Bu senaryoyla ilgili şu değerlendirmeler yapıldı:
“Rusya ve Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (GCC) gibi bölgesel ortaklardan gelen koşullu para akışları, düzenleyici adımlar ve aktif rezerv yönetimi ile döviz kurundaki düzeltme ilk aşamada sınırlansa da artan dengesizlikler göz önüne alındığında dolar/TL’de yılın son çeyreğinde keskin bir düzeltme bekliyoruz.
Bu, politika faizinde kısmi bir tersine dönüşü tetikleyebilir, ancak muhtemelen enflasyonda yukarı yönlü bir hareketle ve yeni bir makro politika çerçevesi getirilene kadar 2024’te gerçekleşecek bir resesyonla sonuçlanacaktır.”
Seçimi Millet İttifakı kazanırsa
Millet İttifakı kazanırsa, “politika faizini ilk aşamada yüzde 30-35’e yükseltmenin ve yükselişin devam edeceği sinyalini vermenin kredibilite oluşumu açısından mantıklı göründüğü” ifade edilen raporda, bu senaryoda, yıl sonuna kadar faizlerin yüzde 40-45 seviyesine çıkabileceği tahmin edildi.
Raporda, bu senaryoya ilişkin şöyle denildi:
“Reel döviz kurunun başlangıç seviyesi ve ödemeler dengesi kaynaklı baskılar muhalefetin zaferi senaryosunda da dolar/TL’de ilk aşamada bir yükseliş olabileceğine işaret ediyor. 2024 itibarıyla anlamlı bir dezenflasyon süreci ile üç çeyreklik daralmanın ardından 2024 ikinci yarısından sonra hızlı bir toparlanma öngörüyoruz.
Tahvil getirileri daha cazip hale gelene kadar yabancı portföy akımlarının yoğun bir şekilde dönmesi çok muhtemel görünmüyor.”
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***