– Çin’in Fransa Büyükelçisi Lu Şayı’nın eski Sovyet Cumhuriyetleri’nin egemenliği ve “Kırım’ın başlangıçta Rus olduğu” iddiasına yer veren açıklamalarının yankıları sürüyor. Fransız BFMTV kanalında Çinli büyükelçiyi hedef alarak “Sanırım böyle bir dil kullanmak bir diplomatın haddine değil” ifadelerini kullanan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, açıklamalara muhatap olan ülkelerle dayanışma içinde olduğunu vurguladı.
BORRELL: RESMİ GÖRÜŞ OLMADIĞINI VARSAYIYORUZ
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise dün yaptığı açıklamada Çin’in Paris Büyükelçisi Lu Şayı’nın eski Sovyet ülkelerinin egemenliğiyle ilgili sözlerinin kabul edilemez olduğunu dile getirdi. Borrell, 1991’de bağımsızlığını elde eden eski Sovyet ülkelerinin egemenliğinin sorgulanamayacağını vurgulayarak “AB bu açıklamaların Çin’in resmi politikasını temsil etmediğini varsaymaktadır” dedi.
FRANSA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: ÇİN TARAFINDAN İZAH GEREKİYOR
Fransa Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü, Kırım’ın ilhakının uluslararası hukuk açısından yasa dışılık teşkil ettiğini anımsatarak Büyükelçi’nin sözlerinin Çin’in pozisyonunu yansıtıp yansıtmadığının Pekin tarafından izaha kavuşturulması gerektiğini söyledi.
80 PARLAMENTER ORTAK BİLDİRİ YAYIMLADI
Öte yandan, Fransa’daki 80 parlamenter, Le Monde gazetesi aracılığıyla tepki gösteren ortak bildiri yayımladı. Bildiride Lu’nun açıklamalarının uluslararası hukuka açıkça aykırılık oluşturduğu ve Fransa’nın müttefiki Avrupa ülkelerine yönelik bir tehdit olarak değerlendirilmesi gerektiği ifade edildi.
‘BÜYÜKELÇİ ‘İSTENMEYEN ADAM’ İLAN EDİLMELİ’
Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna’nın Çin Büyükelçisi’ni “istenmeyen adam” ilan etmesi istenilen bildiride, Ukrayna-Rusya Savaşı’yla durumun kırılganlaştığı Avrupa’dan da güçlü bir tepkinin yükselmesi gerektiğine işaret edildi. Ülke basını ise Çin Büyükelçisi’nin açıklamaları nedeniyle Fransa Dışişleri Bakanlığına çağrılabileceğini yazdı.
ÇİN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA: TUTUMUZ DEĞİŞMEDİ
Avrupa Birliği tarafından peş peşe açıklamalar gelmesi üzerine Çin tarafı da bir açıklama yaparak söz konusu ülkelerin egemenliğini tanıdığını ve saygı duyduğunu yineledi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, dün Pekin’de düzenlenen olağan basın toplantısında, “Çin’in bu konudaki tutumunun değişmediğini” dile getirdi. Sovyetler Birliği bir devlet olarak uluslararası hukukun ve uluslararası ilişkilerin bir öznesiydi diyen Mao, “Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından, (bağımsızlığını ilan eden) cumhuriyetlerin egemen ülke statüsünü ortadan kaldıran bir durum bulunmuyor” ifadelerini kullandı. Sözcü Mao, “Çin’in Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından ilgili ülkelerle diplomatik ilişki kuran ilk ülkelerden biri olduğunu” hatırlattı. (AA, DIŞ HABERLER)
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***