HABER MERKEZİ – PKK lideri Abdullah Öcalan’ın 60’ncı yaş günü için yapılan yürüyüş sırasında polislerin öldürdüğü Mahsun Karaoğlan ve Mustafa Dağ’ın aileleri, bu yılki “Özgürlük için Amara’ya” şiarıyla düzenlenecek etkinliğe katılım çağrısı yaptı.
PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın doğum günü olan 4 Nisan’da, Riha’nın Xelfeti (Halfeti) ilçesi Amara Mahallesi’ne yapılacak “Özgürlük için Amara’ya” yürüyüşüne hazırlıklar tamamlandı. Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Dernekleri Federasyonu (TUHAD-FED) öncülüğünde 2009’da düzenlenen “Güneşe yolculuk” yürüyüşüne polisin saldırısı sonucu yaşamını yitiren Mahsun Karaoğlan ve Mustafa Dağ’ın aileleri, bu yılki yürüyüşe katılım çağrısında bulundu.
Birecik ilçesinin Karataş mevkiinde 10 binlerce kişinin katıldığı yürüyüşe polis ve askerlerin gaz bombası ve gerçek mermilerle saldırması üzerine Pirsus (Suruç) doğumlu inşaat işçisi Mustafa Dağ ve Erxenî (Ergani) doğumlu Dicle Üniversitesi öğrencisi Mahsun Karaoğlan olay yerinde yaşamını yitirdi. Dağ ve Karaoğlan’ın öldürülmesine dair Birecik Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma 14 yıldır raflarda bekletiliyor.
‘OĞLUMLA GRURU DUYUYORUM’
Pirsûs’un Qeruk Mahallesi’nde yaşayan Dağ’ın annesi Naime ve babası Salih Dağ, yaşadıkları evlat acısına rağmen oğullarıyla gurur duyduklarını söyledi. Anne Dağ, oğlu Mustafa’nın coşkuyla Amara yoluna çıktığını belirterek, “Maddi durumumuz çok iyi olmadığından oğlum inşaatlarda çalışarak geçimimizi sağlıyordu. Yeni evlenmişti, biri 6 aylık diğeri 2 yaşında olmak üzere 2 çocuğu vardı. Herkes tarafından sevilen biriydi, herkese faydası olurdu. Amara’ya gitmek için yola çıktı. Daha sonra bize telefon geldi. Telefonda oğlumun şehit olduğunu öğrendim. Evlat acısı zordur ama ben her şeye rağmen oğlumun o yolda şehit olmasından gurur duyuyorum. Daha oraya yetişmeden Berecûk’te (Birecik) şehit edildi. Daha 25-26 yaşlarındaydı, çok gençti. Onların vicdan ve merhameti yok” dedi.
‘YÜRÜYÜŞE KATILACAĞIM’ DEYİP GİTTİ’
Baba Salih Dağ ise, yaşadığı evlat acısını atlatamadığını, ancak gururlu olduğunu vurgulayarak şunları dile getirdi: “Beraber inşaatlarda çalışırdık. Aligör beldesinde çalışıyorduk. 4 Nisan geldiğinde ben de yürüyüşe katılacağım deyip gitti. Daha sonra bize telefon açtılar. Berecûk’e gelin dediler, o zaman anladık Mustafa’nın şehit olduğunu. Gaz bombası gözüne çarpmıştı. Cenazemizi alıp köye getirip, defnettik. Her şeye rağmen gururluyuz.”
‘DEVLET KUTLAMAYI HAZMEDEMEDİ’
Erxenî’de yaşayan Mahsun Karaoğlan’ın babası Abdurrahman Karaoğlan da oğlu yola çıkmadan önce kendisinden izin aldığını belirterek, “Önderliğin (Öcalan) doğum gününü kutlamak için gitti. Devlet kutlamayı hazmedemedi, gerçek ve plastik mermi ile gaz bombası saldırısı sonucu Mustafa Dağ’la birlikte ağır yaralandı ve Birecik Devlet Hastanesi’nde şehit düştüler” diye kaydetti.
‘BİZE YOL GÖSTERİYORDU’
Mahsun konusu açıldığında tabii ki üzülüyoruz diyen Baba Karaoğlan, “6 çocuğumun en küçüğüydü. Yaşamını yitirdiğinde Dicle Üniversitesi öğrencisiydi. Abileri hep Mahsun gibi olamıyoruz, diyorlar. Çünkü Mahsun bize yön verip, yol gösteriyordu. Arkadaşlarına ve çevresine duyarlı bir insandı” dedi.
‘DOSYADA BİR GELİŞME YOK’
Oğlunun katledilmesi ardından olayın takipçisi olduğunu anlatan baba Karaoğlan, “İki defa Birecik Cumhuriyet Başsavcısıyla görüştüm, ‘elimizde olayla ilgili kamera görüntüsü var’ dedi. Olayı açığa çıkaracaklarını söyledi. Sonrasında dosyaya gizlilik kararı verildi. Üzerinden 14 yıl geçti, dosyada bir milim ilerleme olmadı. Yaşadığım sürece hem oğlumun davasının takipçisi hem de Öcalan’ın doğum gününü kutlamak için ayakta olacağım. Bu ölümler Kurdistan’da ne ilk ne de son olacak, bunu biliyoruz. Biz çocuklarımızın davasından gurur duyuyoruz” diye belirtti.
‘HERKES KATILIM SAĞLAMALI’
Karaoğlan, Amara’nın Kürtlerin “kırmızı çizgilerinden” biri olduğunu dile getirerek, şu çağrıyı yaptı: “Nasıl Newroz Kürtler için bir kutlama ve sahiplenme günü oluyorsa Öcalan’ın doğum gününü de sahiplenmelidir. Herkes katılım sağlamalıdır. Demirci Kawa nasıl zalim Dehaq’a karşı başkaldırdı ve kutsal Newroz’u yarattıysa, bugün Öcalan’ın zulme karşı başkaldırısı nedeniyle onun doğum günü de Kürt halkı için kutsal bir gündür.”
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***