– Johnson & Johnson (J&J), Kuzey Amerika’da bebek pudrası ve diğer talk bazlı ürünlerinin kansere neden olduğu iddiasıyla açılan on binlerce davayı çözmek için uzlaşma yoluna gitmek istiyor.
ABD merkezli çokuluslu sağlık devi, davaların kapanması için müştekilere yaklaşık 9 milyar dolar (yaklaşık 173 milyar 253 milyon Türk Lirası) ödemeyi teklif etti. J&J’ın yaptığı açıklamada, iddiaların hâlâ ‘yanıltıcı’ olduğu ancak yapılan uzlaşma teklifinin yasal süreçlerin sonlandırılmasına yardımcı olmasının beklendiği vurgulandı. Şirketin daha önce benzer bir teklif kapsamında yaptığı 2 milyar dolarlık öneriyi dört kattan fazla artırması dikkat çekti.
130 YILDIR TÜM DÜNYADA SATILIYOR
130 yıldır sattığı bebek pudrası hakkında ortaya atılan iddialarla başı dertte olan şirket, 2021’den bu yana iflas mahkemesindeki davaları çözmeye çalışıyor. ABD merkezli şirket talk pudrası yerine mısır nişastasından yapılan bebek pudrası satışına başlamıştı.
J&J, daha önce iflaslardan sorumlu bir iştirak oluşturmuştu. Ancak, şirket iflas mahkemesinde verilen bir kararda ABD merkezli kozmetik devine bağlı yan kuruluşun mali sıkıntı içinde olmadığını ve davaları çözmek için iflas sistemini kullanamayacağını açıklaması üzerine uzlaşma yoluna gitmeyi seçmişti.
ŞİRKET, ‘ASLI OLMAYAN İDDİALAR’ NEDENİYLE SATIŞLARI DURDURMUŞTU
J&J’nin talk bazlı pudralarının kansere neden olduğu iddiasıyla açılan 40 binden fazla davanın, 2020’de şirketin ABD’deki satışlarında düşüşü tetiklemişti. Ardından, katı şampuanların da dahil olduğu bir dizi kozmetik ürün hakkındaki ‘aslı olmayan iddiaların’ şirketi zarara uğrattığını öne süren J&J, ürünleri piyasadan çekmişti. Geçen yıl da söz konusu ürünlerin satışının dünya genelinde durdurulması için hazırlanan plan kamuoyuyla paylaşılmıştı.
‘UZLAŞMA YOLUNA GİDİLMEZSE DAVACILAR HİÇBİR ZAMAN TAZMİNAT ALAMAYACAK’
Johnson & Johnson’ın dünya çapındaki davalardan sorumlu başkan yardımcısı Erik Haas, “Şirket, bu iddiaların yanıltıcı olduğuna ve bilimsel değerden yoksun olduğuna inanmaya devam ediyor” dedi. Ancak, “bu davaları haksız fiil sisteminde çözmek onlarca yıl alacak ve sisteme önemli maliyetler getireceğini” söyledi. Haas, bu yolun izlenmesi hâlinde “davacıların çoğunun hiçbir zaman tazminat alamayacağını” öne sürdü.
Haas “Konuyu önerilen yeni plan kapsamında çözmek hem daha adil hem de daha verimli olacak. Plan, hak talebinde bulunanların zamanında tazmin edilmesini sağlıyor ve şirketin insan sağlığını derinden ve olumlu yönde etkileme taahhüdümüze odaklanmasını sağlıyor” dedi.
DAHA ÖNCE 2 MİLYAR DOLARI AŞAN TAZMİNAT ÖDEMİŞTİ
J&J, aleyhindeki talk davaların çoğunu kazandığını öne sürüyor. Ancak şirketin, 22 kadının 2 milyar doları aşan bir tazminat almaya hak kazandığı dava da dahil olmak üzere pek çok davayı kaybettiği de biliniyor. ABD merkezli kozmetik devi, önerdiği yeni uzlaşma şartlarını 60 binden fazla davacının desteklediğini iddia ediyor. (DIŞ HABERLER)
ABD’li ilaç şirketi Johnson & Johnson, talk bazlı bebek pudralarının satışını durdurdu
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***