– Türkiye’deki seçimler yaklaşırken yabancı basın da 14 Mayıs öncesi Türkiye’yi merceğine almaya devam ediyor. ABD’nin saygın dergilerinden Froeign Policy, “Türkiye’de bir cumhurbaşkanı seçim kaybederse ne olur? Kimse bilmiyor” başlığıyla bir analiz yayımladı. Reuben Silverman imzalı analizde, Türkiye’de şimdiye kadar hiçbir Cumhurbaşkanı’nın seçim kaybederek koltuğunu bırakmak zorunda kalmadığının altı çizildi. 20 yıllık iktidarının ardından Erdoğan’ın ‘sıra dışı’ ekeonomi politikaları ve depremler nedeniyle seçmen desteğini kaybetmeye başladığını vurgulayan Silverman, Erdoğan’ın olası yenilgiyi ‘zarif bir şekilde’ karşılayacağını düşünmenin zor olduğu yorumunu yaptı.
ÇOK PARTİLİ DEMOKRASİYE GEÇİŞ DÖNEMİ HATIRLATILDI
Erdoğan’ın seçimi kaybetmesi ihtimali ile 1950’deki çok partili demokrasiye geçiş dönemi arasında benzerlik kurulan analizde, CHP’nin ardından iktidara gelen Demokrat Parti’nin CHP’nin mallarına el koyduğu hatırlatıldı.
Muhalefetin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı sıklıkla ‘yozlaşmış bir diktatör’ olmakla suçladığına değinen Silverman, Erdoğan’ın koltuğunu kaybetmesi durumunda yargılanma ihtimali bulunduğunu yazdı. Analizde, muhalefetin Erdoğan’ın ‘bu korkusunu’ ve bunun yol açacağı sonuçları önlemek için yerel seçimlerde olduğu gibi bir strateji belirleyerek ‘olumlu’ bir tutum sergilemesinin yerinde olacağı öne sürüldü.
Erdoğan’ın tarafsız Cumhurbaşkanlığı makamını dönüştürerek “partizan tavır sergilediği” ve karar alma süreçlerine müdahalede bulunduğu vurgulanan analizde, özerk olması gereken Merkez Bankası’nın başkanlık koltuğundaki ismin dört defa değiştirildiğinin altı çizildi.
‘BAYAR’IN İNÖNÜ’SÜ DEMİREL’İN ECEVİT’İ VARDI’
Reuben Silverman, Kılıçdaroğlu’nun oluşturduğu muhalefet koalisyonunun ‘gerekli olduğunu’ belirterek Erdoğan’ın tarihteki benzer örneklerin aksine muhaliflerini hapis cezalarıyla sindirme yoluna gittiğini yazdı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na verilen cezanın ve eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirataş’ın tutukluluğunun hatırlatıldığı analizde, “Kılıçdaroğlu’nun geniş koalisyonu gerekli çünkü Erdoğan’a rakip olacak baskın bir Türk siyasi kişiliği ortaya çıkmadı” yorumu yapıldı. Tarihte, Süelyman Demirel’e karşı Bülent Ecevit, Celal Bayar’a karşı da İsmet İnönü’nün bulunduğunu hatırlatan Silverman, kısmen Erdoğan’ın siyasi baskısı sonucu böylesi bir adayın şimdiye kadar çıkamadığını vurguladı. Erdoğan’ın gücü tek elde bu denli konsolide etmeyi başaran ilk isim olduğuna değinilen analiz, “Sorun Erdoğan’ın iktidarını bırakan ilk isim de olup olmayacağı” diye sonlandırıldı. (DIŞ HABERLER)
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***