Serbest Görüş Dış Haberler
Finlandiya, resmen NATO’nun 31. üyesi oldu.
Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, ülkesinin savunma ittifakına katılım sürecini, resmi belgeleri ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a sunarak tamamladı.
Katılım töreni için Brüksel’de olan Finlandiya Cumhurbaşkanı Saul Niinistö, “Finlandiya’nın savunmasını NATO’nun ortak savunmasına adapte etmek için hala yapacak çok iş var” dedi.
Stokholm’ün henüz NATO üyelik başvurusunun sonuçlanmadığını da hatırlatan Niinistö, “İsveç’in en kısa sürede üye olabilmesi için yoğun çalışmalar devam edecek” diye konuştu.
Finlandiya’nın NATO üyeliğinin resmileşmesiyle Rusya’nın NATO’yla olan sınırının uzunluğu neredeyse iki katına çıkmış oldu.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 24 Şubat 2022’de Ukrayna’yı topyekun işgali girişimini başlatırken gösterdiği gerekçelerden birinin NATO genişlemesine karşı çıkmak olduğunu hatırlattı. Stoltenberg, “Bugün Putin’in istediğinin tam tersi oluyor. Yakında İsveç de NATO’nun üyesi olacak” dedi.
Kremlin, Finlandiya’nın NATO üyeliğinin, kendilerini “karşı önlemler almaya zorlayacağını” söyledi. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, kararın Ukrayna’daki savaşı şiddetlendirebileceğini ifade etti. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov da NATO genişlemesinin Rusya’nın ulusal çıkarlarına karşı bir hamle olduğunu belirtti.
Rusya ayrıca, pazartesi, batı ve kuzeybatı bölgelerinde askeri kapasitelerini artıracaklarını söyledi.
Rus işgali altındaki Ukrayna ise, “Finlandiya’nın doğru kararı verdiğini” kaydetti.
Finlandiya’nın NATO’ya üye olma süreci bir yıldan kısa sürdü. Finlandiya, İsveç ile birlikte Mayıs 2022’de ittifaka resmen katılmak için başvuruda bulunmuştu.
Türkiye, iki ülkenin de teröristlere destek verdiğini söyleyerek süreci yavaşlatsa da Ankara Finlandiya’ya yeşil ışığı yaktı. Türkiye, İsveç’in üyeliğine ise henüz izin vermedi. Macaristan da İsveç’in katılım anlaşmasını henüz meclisinden geçirmedi.
NATO’nun yeni üye alabilmesi için mevcut tüm üyelerin onay vermesi gerekiyor.
Hem İsveç hem de Finlandiya uzun yıllar boyunca tarafsızlık politikası izlese de Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’yı topyekun işgal girişimini başlatmasının ardından kuzey ülkeleri NATO’nun kolektif savunmasından faydalanabilmek için duruş değiştirdi.
Finlandiya bayrağı, NATO Karargâhı’nda göndere çekildi
Finlandiya bayrağı, Belçika’nın başkenti Brüksel’deki NATO Karargâhı’nda göndere çekildi.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***