Günümüzde cep telefonları neredeyse ‘vazgeçilemez’ bir öneme sahip oldu. Günlük bütün işler cep telefonları ile yapılır oldu. Durum böyle olunca birçok kişi cep telefonlarını kılıf ve kırılmaz cam benzeri aparatlar ile korumaya çalışırken; bazıları da her an şarjım bitebilir düşüncesi ile powerbank veya şarj cihazlarını yanından ayırmıyor.
Peki, hiç şarjınız bittiğinde public (kamuya açık) şarj istasyonlarında telefonunuzu şarj ettiniz mi? FBI (Amerikan Federal Soruşturma Bürosu), telefonların şarjını havalimanı veya AVM’ler gibi yerlerde bulunan public şarj istasyonlarından doldurmanın tehlikeli olabileceğine dair uyardı. FBI, telefon şarj olurken kötü amaçlı yazılımların telefona sızabileceğini söyledi ve bir dizi tavsiyede bulundu.
BÜTÜN BİLGİLERİNİZE ERİŞEBİLİRLER
FBI Denver şubesinin uyarısına göre public şarj istasyonlarında bilgisayar korsanları USB bağlantı noktaları ile telefona yazılım yükleyebiliyor. Telefon şarj olurken hackerlar, arka planda çalışan yani çok zor fark edebilir izleme yazılımları telefonlara yükleyebilir. Hackerlar bu izleme yazılımları ile kamera, galeri, mikrofon, parolalar ve birçok hassas bilgiye erişebilir.
Bilgisayar korsanları genellikle ele geçirdikleri bu hassas bilgiler karşılığında kurbanlarından fidye istiyor veya bu bilgileri bazı yerlere para ile satıyor.
ASIL TEHDİT PUBLİC Wİ-Fİ’LAR
FBI, herkesin kendi şarj cihazının kullanması gerektiğini söylüyor. Böyle bir veri güvenliği tehlikesi şarj cihazı veya basit bir powerbank ile ortadan kaldırılabilir. Fakat asıl veri güvenliğini tehdit eden hareket public Wi-Fi kullanmak. Bilgisayar korsanları saldırı yapmak için genellikle public Wi-Fi kullanıyorlar. Bunun başlıca sebeplerinden biri, cihaz sahibinin bu Wi-Fi’dan gelecek sinyalleri kendisinin ‘güvenilir’ şekilde işaretlemesi. Eğer public Wi-Fi kullanmak gerekiyorsa bir VPN ile bağlanmak gerekiyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***