Köksal, sistemdeki sorunlara da dikkat çekerek şu bilgileri verdi:
“SGK iş yükünü kaldıramayacağını düşündüğünden bir duyuru ile ‘Emekli Olur’ yazısını sadece tereddüt edilen durumlarda vereceğini bir duyuru ile kamuoyuyla paylaştı. SGK bu duyuruyu yaparken şirketlerin İnsan Kaynakları profesyonellerinin sosyal güvenlik uzmanı olduğunu düşünerek yaptı herhalde. Yoksa bu yazıların şirketlerin işten çıkış işlemleri için ne kadar önemli olduğunu bilmediklerini düşünmüyorum.
Danışmanlığını yaptığımız şirketlerden bizlere gelen analiz taleplerinde çalışma hayatı ekranında yer alan verilerin hatalı olduğunu tespit ederek durumu SGK’ya bildirdik. Örneğin çalışma hayatı ekranı 18 yaş öncesi sigorta girişi ile 18 yaşın doldurulduğu tarih ayrımını yapamıyor. Ya da aynı dönemde birden fazla işyerinde çalışılan günleri toplayarak çift hesap yapıyor. Ya da sigortalıların çalışma hayatında çalıştıkları işyerlerinin SGK tarafından (ş) şüpheli kodu ile (k) kontrollü koduyla Sosyal Güvenlik Denetmenleri tarafından incelenmesi halinde inceleme bitene kadar bu hizmetler emeklilik hesabında dikkate alınmıyor. Çalışma hayatı ekranı bu detayı vermiyor. Haliyle bu kadar bilinmez bir durum varken şirketler de kıdem tazminatı ödemesi yapmak için işçilerinin emekli olduklarına dair yazıyı görmek istiyor. Bir çok firma kıdem tazminatlarını emekli maaşının bağlandığı gün ödeyeceği yönünde açıklamalarda bulundu. Kişilerin 6 ayı aşkın bir süre bekleyeceğini düşündüğümüzde alacakları kıdem tazminatları enflasyon karşısında eriyip gidecek. Burada işverenlere de bir şey diyemiyoruz. İleride emekli olamayacak işçisini haksız bir kıdem tazminatı ödediğinde bunu geri almaları oldukça güç.
Bu sebeple emeklilik başvurusunda bulunanların sorgulama ekranında ‘tahsis servisine gönderildi’ uyarısını görene kadar içleri rahat etmesin. Tahminlerimize göre başvuru yapan sigortalıların yaklaşık 300 bininin başvurusu bu tarz nedenlerle reddedilecek.”
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***