İSTANBUL – LGS sınavına deprem bölgesinin de dahil edilmesine tepki gösteren Eğitim Sen İstanbul 9 No’lu Şube Başkanı Hüseyin Özev, “Öğrenciler evlerini, ailelerini ve öğretmenlerini kaybettiler. Onlara sınavsız ek kontenjanlar ayrılması gerekiyor” dedi.
Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavın, deprem bölgesi de dahil 4 Haziran’da gerçekleştirileceği duyuruldu.
6 Şubat’ta Mereş merkezli meydana gelen ve 11 kenti etkileyen depremlerden dolayı birçok öğrenci yaşamını yitirdi. Hayatta kalanlar da, ya ailesini ya da bir yakınını kaybetti. Bölgedeki öğrencilerin yaşadığı travmayı görmezden gelen Mili Eğitim Bakanlığı (MEB) aldığı kararla, yaşanan onca acının üzerine bir de sınav stresi ekledi. Eğitimcilerin, deprem bölgesinin sınavdan muaf tutulması talebi ise duymamazlıktan geldi.
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) İstanbul 9 No’lu Şube Başkanı Hüseyin Özev, MEB’in eğitimcilerin önerilerini dikkate almamasını eleştirdi.
Hüseyin Özev
‘EĞİTİMDE EŞİTSİZLİK DERİNLEŞTİ’
Deprem bölgesine gönüllü olarak gittiğini belirten Özev, bölgedeki insanların travma yaşadığını ifade etti. Özev,“MEB’in, deprem bölgesinde bulunan öğrencileri ikinci dönem konularından muaf tutulduğunu söylemesi hiçbir anlam ifade etmiyor. Çünkü bu öğrenciler başka illere gitmek zorunda kaldı. Evlerini, ailelerini ve öğretmenlerini kaybettiler. Sağlıklı bir ortamda sınava giremeyecekler. Sınava dezavantajlı bir şekilde girecekler. Onun için öğrencilere sınavsız bir şekilde ek kontenjanlar ayrılması gerekiyor. Öğrenciler yaşamlarını zar zor sürdürüyor. Sınava nasıl hazırlanacaklar?” diye sordu.
Bölgedeki bütün okulların yıkıldığına dikkat çeken Özev, bu ortamda başarı şansının mümkün olmadığını vurguladı. Özev, “Eğitimde yaşananların sorumlusu devlet. Eğitimde fırsat eşitliği ortadan kalktı. Özel okullar bu hükümetle birlikte arttı. Her yer özel okula donatıldı. MEB’in eğitime bakış açısından sıkıntı var. Emekçi halkın çocukları, fırsat eşitliğinden yararlanamıyor. Kalabalık sınıflarda eğitim yapıyorlar ve bu eşitsizlik her geçen gün artıyor” dedi.
PSİKOLOJİK DESTEK SAĞLANMALI
Depremde kaç öğrenci ve eğitimcinin yaşamını yitirdiğinin açıklanması gerektiğini belirten Özev, şöyle devam etti: “Biran önce devletin konteyner okullar inşa etmesi gerekir. Bölgede bulunan eğitim emekçilerinin sorunlarının giderilmesi gerekir. Eğitim emekçilerinin evleri yıkılmış onların da sorunları var. Dolayısıyla o bölgedeki okullar için acil önlemler alınması gerekir. Burada ki öğrenciler ve eğitim emekçilerine gerekli psikolojik desteğin sağlanması gerekir. Bu bölgedeki öğretmenler psikolojik olarak eğitim vermeye hazır değiller.”
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***