Artı Gerçek – Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DGF), “2023 Mart Ayı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri” raporunu yayınlandı. 87 gazetecinin tutuklu olduğu Türkiye’de Mart ayında 16 gazeteci gözaltına alındı, biri tutuklandı. Dört gazeteci hakkında soruşturma, beşi hakkında ise dava açıldı. 41 ayrı yargılamanın devam ettiği Mart ayında gazetecilere 2 yıl hapis ile 48 bin 746 TL para cezası verildi. İki gazeteci işten çıkartıldı. 8 internet sitesi kapatılırken 330 habere bin 84 sosyal medya içeriğine erişim engeli getirildi.
DFG Mart ayı raporunda, “Gazetecilere yönelik gözaltılarda son dönemde iktidar tarafından “Dezenformasyon Yasası” denilen ama bizlerce “Sansür Yasası” olarak kabul edilen maddeler kullanılıyor” diyerek şunları kaydetti:
“Seçimler yaklaştıkça iktidarın politikalarına karşı sesini yükselten, rahatsızlıklarını dile getiren yurttaşlara mikrofon uzatan gazeteciler, bu yasa kapsamında gözaltına alınmaya, haklarında dava açılmaya devam ediliyor. Bu kapsamda yasa tasarısının ilk meclise sunulduğu günden itibaren diğer meslek örgütleriyle birlikte yaşanabileceklere işaret edip, basın ve ifade özgürlüğünün önünde engel olabileceğini belirtmiştik. Bu nedenle bir kez daha verdiğimiz mücadeleyi yasa geri çekilinceye kadar sürdüreceğimizi vurguluyoruz.”
Raporda iktidarın gazetecileri hedef aldığını vurgulayarak, “Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) de halkın sağlıklı, doğru bilgiye erişimini sağlamak bu kapsamda yayıncılık yapılması noktasında işlemesi gereken bir kurum olması gerekirken iktidarın sopasına dönüşmüş durumda” denildi.
‘RTÜK’Ü İKTİDAR DENETÇİSİ OLMAKTAN ÇIKMAYA ÇAĞIRIYORUZ’
Raporun devamında, özellikle seçimler yaklaşırken RTÜK’ün iktidar propagandası yapmayan kanalları daha fazla hedef almaya başladığına dikkat çekerek, şunlar belirtildi:
“RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, gazetecileri hedef alan, hakaret içerek açıklamalarını sosyal medya üzerinden yapmaya başladı. TV yayınında tutuklu bir siyasetçi olan Selahattin Demirtaş’ın kitabından söz eden programcıyı “provakatörlük yapma” diye hedef aldı ve kanalı da ceza vermekle tehdit etti. Nitekim bu açıklamanın ardından kanallara ceza yağdı. Halk adına yayıncılığı denetlemesi gereken RTÜK’ü iktidar denetçisi olmaktan çıkmaya çağırıyoruz.”
‘MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ’
Dernek raporunda Diyarbakır’da 8 Haziran’da tutuklanan 16 gazeteci hatırlatılarak, iddianamenin 10 ayın ardından tamamlandığı aktarıldı. Savcılık tarafından Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunulan iddianameye dair henüz karar çıkmadığı raporda belirtilerek, “28 Mart’tan bu yana iddianameyi inceleyen mahkemenin en kısa sürede duruşma tarihi vererek tutuklu meslektaşlarımızın özgürlüğü noktasında bir karar vermesini bekliyoruz, bu sağlanıncaya kadar da mücadelemizi sürdüreceğimizi belirtiyoruz” denildi.
Öte yandan Şubat ayında yayınlanan raporda yedi gazeteci saldırıya uğradı, 15’i kötü muameleye maruz kaldı, 11’i tehdit edildi, 24’ü haber takibi sırasında engellendi, birinin evine baskın düzenlendi, sekizi gözaltına alındı, dördü tutuklandı, 14’ü hakkında soruşturma açıldı. Birine 11 ay hapis cezası verildi, 38 dosyadan 102 gazetecinin yargılanmasına devam edildi. (HABER MERKEZİ)
DFG: Tutuklu gazeteci sayısı 87’ye çıktı
Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***