AMED – DFG’nin Mart ayı raporuna göre, 8 gazeteci saldırıya uğradı, 16’sı gözaltına alındı, 1’i tutuklandı, 330 habere ve bin 84 sanal medya içeriğine erişim engeli getirildi.
Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Mart Ayı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu’nu yayınladı. Yaklaşan 14 Mayıs seçimlerine dikkati çeken raporda, “Bu kadar önem atfedilen seçimlere giderken ‘seçim güvenliği’ de tartışılan konuların başında yer alıyor. Seçim güvenliğinin ana unsurlarından olan basın özgürlüğü ise abluka altında. Seçime yaklaştıkça basına yönelik baskılar da bu süreçte gün geçtikçe artıyor. İktidar yanlısı haber yapmayan her gazeteci, her haber sitesi, ajans, radyo ve televizyon kanalı hedef alınıyor, cezalar yağdırılıyor” denildi.
SANSÜR YASASI’NIN ETKİLERİ
Gazetecilere yönelik gözaltılarda “Sansür Yasası” maddelerinin gerekçe olarak kullanıldığını belirten raporda, şu ifadelere yer verildi: “Seçimler yaklaştıkça iktidarın politikalarına karşı sesini yükselten, rahatsızlıklarını dile getiren yurttaşlara mikrofon uzatan gazeteciler, bu yasa kapsamında gözaltına alınmaya, haklarında dava açılmaya devam ediliyor. Bu kapsamda yasa tasarısının ilk meclise sunulduğu günden itibaren diğer meslek örgütleriyle birlikte yaşanabileceklere işaret edip, basın ve ifade özgürlüğünün önünde engel olabileceğini belirtmiştik. Bu nedenle bir kez daha verdiğimiz mücadeleyi yasa geri çekilinceye kadar sürdüreceğimizi vurguluyoruz.”
8 GAZETECİ SALDIRIYA UĞRADI
Bir taraftan “Sansür Yasası” ile basın özgürlüğüne darbe vuran iktidarın, diğer taraftan yapılan toplumsal eylemlere müdahale sırasında gazetecileri hedef aldığı kaydedilen raporda, “Ay içerisinde 8 gazeteci saldırıya uğradı, 16’sı gözaltına alındı ve 1’i de tutuklandı. Gazetecilere yönelik yargı kıskacı da Mart ayında devam etti. 4 gazeteci hakkında soruşturma, 5’i hakkında ise dava açıldı. 41 ayrı yargılamanın devam ettiği geçtiğimiz ayda gazetecilere 2 yıl hapis ile 48 bin 746 TL para cezası verildi. 2 meslektaşımız ise işten çıkartıldı. Çağımızın iletişim araçlarından olan internet yayıncılığına yönelik iktidarın ve yargının baskıcı tutumu değişmedi. 8 internet sitesi kapatılırken 330 habere bin 84 sanal medya içeriğine erişim engeli getirildi” diye belirtildi.
‘RTÜK İKTİDARIN SOPASINA DÖNÜŞTÜ’
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) iktidarın sopasına dönüştüğüne işaret edilen raporda, “Özellikle seçimler yaklaşırken RTÜK’ün iktidar propagandası yapmayan kanalları daha fazla hedef almaya başladı. Bu durumun dozajı öyle bir arttı ki RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, gazetecileri hedef alan, hakaret içerek açıklamalarını sanal medya üzerinden yapmaya başladı. TV yayınında tutuklu bir siyasetçi olan Selahattin Demirtaş’ın kitabından söz eden programcıyı ‘provakatörlük yapma’ diye hedef aldı ve kanalı da ceza vermekle tehdit etti. Nitekim bu açıklamanın ardından kanallara ceza yağdı. Halk adına yayıncılığı denetlemesi gereken RTÜK’ü iktidar denetçisi olmaktan çıkmaya çağırıyoruz” ifadelerinde bulunuldu.
‘TUTUKLU MESLEKTAŞLARIMIZ ÖZGÜR OLSUN’
Amed’te 8 Haziran’da gözaltına alınıp 16 Haziran’da tutuklanan 16 gazetecinin durumuna da değinen raporun değerlendirme kısmında şöyle denildi: “10 ayın ardından tamamlandı. Savcılık tarafından Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunulan iddianameye dair henüz bir karar çıkmadı. 28 Mart’tan bu yana iddianameyi inceleyen mahkemenin en kısa sürede duruşma tarihi vererek tutuklu meslektaşlarımızın özgürlüğü noktasında bir karar vermesini bekliyoruz, bu sağlanıncaya kadar da mücadelemizi sürdüreceğimizi belirtiyoruz.”
Rapora yansıyan hak ihlalleri şöyle sıralandı:
GAZETECİNİN YAŞAM HAKKI VE GÜVENLİĞİNE YÖNELİK İHLALLER
*Saldırıya uğrayan gazeteciler: 8
*Evine baskın düzenlenen gazeteciler: 1
*Gözaltına alınan gazeteciler:16
*Tutuklanan gazeteciler:1
*Kötü muameleye maruz kalan gazeteciler:4
*Tehdit edilen gazeteciler:1
*Haber takibi engellenen gazeteciler: 12
GAZETECİYE YÖNELİK DÜŞÜNCE VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ İHLALLERİ
*Hakkında Soruşturma Açılan Gazeteciler: 4
*Hakkında Dava Açılan Gazeteciler: 5
*Cezalandırılan Gazeteciler Kişi Sayısı: 3
* Hapis Cezası: 2 yıl
* Para Cezası: 48.746 TL
YARGILAMASI DEVAM EDEN GAZETECİLER
* Dosya Sayısı: 41
* Kişi Sayısı: 77
*Tutuklu Gazeteci Sayısı (01 Nisan 2023 itibariyle): 87
* Gazetecinin Ekonomik/Sosyal Haklarına Yönelik İhlaller
*İşine Son Verilen Gazeteciler: 2
BASIN –MEDYA KURULUŞLARINA YÖNELİK ENGELLEME VE SANSÜR
*RTÜK Cezaları Program Durdurma: 13
* Ceza Sayısı: 10
* Yayın Yasağı Kararı: 1
İNTERNET- DİJİTAL MEDYA MECRALARINA YÖNELİK ERİŞİM ENGELİ
*Kapatılan İnternet Sitesi:8
*Erişim Engeli Getirilen Haberler: 330
*Erişim Engeli Getirilen Sosyal Medya İçeriği: 1084
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***