– Çin, Tayvan lideri Tsai Ing-wen’in ABD’nin Los Angeles kentinde ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi Partili Kevin McCarthy ile görüşmesinden bir gün sonra gelişmeye sert tepki gösteren Çin, “Tayvan adasını abluka altına alan üç günlük askeri tatbikat” başlattı.
‘TAYVAN’IN BAĞIMSIZLIK YANLISI GÜÇLERİNE CİDDİ UYARI’
Çin Halk Kurtuluş Ordusu açıklamasında Tayvan çevresinde muharebeye hazır devriyeler ve “Ortak Keskin Kılıç” tatbikatını başlattığını ve tatbikatın 10 Nisan’da sonlanacağını söyledi. Çin Ordusu Doğu Cephesi Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada da, “Bu, Tayvan’ın bağımsızlık yanlısı ayrılıkçı güçlerine ve dış güçlerinin gizli anlaşma ve provokasyonuna yönelik ciddi bir uyarıdır. Ulusal egemenlik ile toprak bütünlüğününün savunulması için gerekli bir eylemdir” ifadeleri yer aldı. Çin devlet medyası, askeri tatbikatların “çok yönlü bir kuşatma ve caydırıcılık duruşu şekillendireceğini” söyledi.
Pekin yönetimi “Tek Çin” politikası gereği Tayvan’ı kendi toprağı olarak görüyor, adayı zor kullanarak anakaraya katma olasılığını dışlamıyor ve diğer ülkelerin Tayvan ile diplomatik ilişki kurmasına karşı çıkıyor. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Tayvan ile “yeniden birleşmenin yerine getirilmesi gerektiğini” söylemişti.
TAYVAN: ORDU SAKİN BİR TAVIRLA KARŞILIK VERECEK
Tayvan Savunma Bakanlığı ise bu sabah 42 Çinli savaş uçağı (10’lar, J-11’ler ve J-16’lar) ve ve sekiz Çin gemisinin normalde iki taraf arasında resmi olmayan bir sınır görevi gören orta hattı geçtiğini söyledi. Bakanlık yaptığı açıklamada, Çin’in Tsai’nin ABD ziyaretini “bölgesel barış, istikrar ve güvenliğe ciddi şekilde zarar veren askeri tatbikatlar yapmak için bir bahane olarak kullandığını” öne sürdü. Açıklamada “Ordu, sakin, akılcı ve ciddi bir tavırla karşılık verecek, ulusal egemenliği ve ulusal güvenliği savunmak için ‘gerilimi tırmandırmama’ ilkelerine uygun olarak nöbet tutacak ve izleyecektir” ifadeleri kullanıldı.
Çin geçen ağustos ayında eski ABD Temsilciler Başkanı Nancy Pelosi’nin adayı ziyaretine sert tepki vermiş, Tayvan çevresinde füze atışları da içeren uzun süreli askeri tatbikatlar yapmış ve adayı fiilen abluka altına almıştı.
Tayvan lideri Tsai ise bugün yaptığı açıklamada, “Çin’den gelen sürekli otoriter yayılmacılık ile karşı karşıya olduğu için Tayvan hükümetinin ABD ve diğer demokrasilerle çalışmaya devam edeceğini” söyledi. Tsai açıklamasını ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi Başkanı Michael McCaul liderliğindeki ABD Kongre delegasyonuyla Tayvan’ın başkenti Taipei’de yaptığı toplantıda yaptı. McCaul ise aynı toplantıda Washington’un “savaş için değil barış için” Tayvan’a silah sağlamaya çalıştığını söyledi. (DIŞ HABERLER)
Almanya’dan 26 yıl sonra bir ilk: Çin, Alman bakanın Tayvan ziyaretini kınadı
Honduras, Tayvan yerine Çin ile diplomatik ilişki kuracağını duyurdu
Çin Devlet Başkanı Şi: Tayvan’ın bağımsızlığı konusundaki ayrılıkçı faaliyetlere karşı çıkmalıyız
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***