Son zamanlarda hayatımıza giren ve oldukça popülerleşen yapay zeka botu ChatGPT, Avustralya’da bir karalama davası ile karşı karşıya.
Independent’ın haberine göre, Hepburn bölgesinin Belediye Başkanı Brain Hood, ChatGPT’nin kendi hakkında yanlış bilgi verdiğini iddia etti. İddiaya göre, yapay zeka, Hood’un adının geçmişte bir rüşvet skandalına karıştığını ve bu yüzden cezaevinde kalmış olduğunu söylüyor.
İddiaya göre, ChatGPT, Brain Hood’un 2000’lerin başındaki Merkez Bankası Skandalı’nda adının geçtiği bilgisini paylaştı. Ancak Hood, o skandalı yetkililere bildiren kişiydi.
Hood, ChatGPT’nin bu yanlış bilginin kaldırılmaması durumunda ilk defa bir yapay zeka botuna karşı dava açılacağını söyledi.
Başkan Hood, halkın ChatGPT’ye kendisi hakkında soru sorması ve yanlış bilgilendirilmesinin kariyerine ve ismine zarar vermekten endişelendiği için bu davayı açtığını açıkladı.
Davadan sorumlu olan avukatlar, 21 Mart tarihinde ChatGPT’ye bir mektup gönderdi. Mektupta yanlışın düzeltilmesini talep eden avukatlar, ChatGPT şirketine 28 gün süre verdi. ChatGPT’nin henüz yanıt vermediği aktarıldı.
Davayı takip eden avukatlık şirketinden bir yetkili, yapay zeka çalışmalarında son zamanlarda yaşanan gelişmelerin ardından bilişim hukukunun yenilenmeye ihtiyaç duyduğunu açıkladı.
Avustralya yasalarında iftira suçunun tazminat tutarı, 400 bin Avustralya dolarına kadar çıkabiliyor. Söz konusu yanlış bilgilendirmeye kaç kişinin eriştiğine göre, Brain Hood’un 200 bin dolar tazminat iddia edebileceği aktarıldı.
Geçtiğimiz hafta ChatGPT, bir blog yazısında yanlış bilgilendirme konusunu ele aldı. Blogda şu ifadeler yer aldı: “ChatGPT’nin içerdiği bilgilerin her zaman doğru olamayacağını şeffaf bir şekilde kullanıcılara bildiriliyor. Halkın mevcut yapay zeka gelişmeleri konusunda eğitilmesi gerekiyor ve daha çok şey yapmamız gerektiğinin farkındayız.”
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***